Spammers – vermoedelijk afkomstig uit Duitsland – hebben een beveiligingslek in de mailserver van het Leids Universitair Medisch Centrum gebruikt om ongevraagde reclame rond te sturen voor pornosites. De mailserver van het LUMC was zodanig geconfigureerd dat het mogelijk is voor buitenstaanders om via deze computer e-mail te versturen. Provider Pine toonde vorige maand al aan dat bij tal van elektronische postkantoren dit achterdeurtje open staat (zie Snippers van 25 juni). De bewuste mailserver, bastion.lumc.nl, stond toen (opgave van 19 juni) inderdaad nog open voor spam relaying. Het universitair centrum zegt het lek inmiddels te hebben gedicht.

Hackers hebben dit weekeinde meer dan 300 websites 'gegijzeld' bij een Britse provider. De computerbrekers wisten de hand te leggen op de interne database van EasySpace en konden toen het bezoek aan 300 homepages naar hun eigen pagina leiden, waar een protest viel te lezen tegen kernwapens. De hackers zeggen te behoren tot 'Ashtray Lumberjacks' en 'Milw0rm'. Die laatste groep wist begin juni het computersysteem te kraken van het onderzoekscentrum in India dat betrokken is bij de kernproeven in dat land (zie Bom onder de kernproef). Een kopie van de protestpagina is te zien bij Antionline.

De mede-oprichter van Yahoo! is – op papier – miljardair geworden. De aandelen die David Filo van zijn eigen bedrijf in bezit heeft zouden 1,01 miljard dollar opleveren als Filo ze deze week op de effectenbeurs van New York van de hand zou (kunnen) doen. Filo heeft 5,8 miljoen aandelen van Yahoo! in handen – goed voor een belang van 12,8 procent. Mede-bedenker Jerry Yang moet nog even wachten tot hij tot de club der allerrijksten kan toetreden: hij bezit 12,2 procent – 5,7 miljoen stukken. Zijn rijkdom bedraagt – opnieuw in theorie – 987 miljoen dollar. De enorme vermogens van Filo (31) en Yang (29) staan in schril contrast met de rijkdom van hun populaire webindex: in het eerste kwartaal maakte Yahoo! 4,3 miljoen dollar winst op een omzet van 30,2 miljoen dollar.

Opmerkelijk: wie aan de meta-zoekrobot MetaCrawler de term redirect opgeeft wordt na zes seconden wachten automatisch doorverbonden met de homepage van de Arts and Sciences & Trinity College van de Duke University in Washington (USA). Dat is bijzonder voor een zoekmachine, die normaal wacht tot de gebruiker een keuze maakt uit de resultaten. Bug of slimme truc, vraagt WebWereld-lezer Erik J. Delfgauw. Volgens hem zit het 'redirect'-commando verborgen in de META-tag voor de pagina die wordt opgevraagd.