De Amerikaanse rechtbank heeft de 40-jarige Jeramiah Perkins een celstraf van 60 maanden opgelegd voor zijn leidende rol in de releasegroep IMAGiNE. Deze groep nam tussen 2009 en 2011 systematisch films op in bioscopen met een camcorder en deelde deze vervolgens via BitTorrent. Alle vijf de leden hebben inmiddels schuld bekend en zitten vast.

Enorm productief

Justitie noemt IMAGiNE één van de meest productieve vormen van piraterij van de laatste jaren. Volgens de MPAA, de brancheorganisatie van de Amerikaanse filmindustrie, stond de groep bekend om zijn snelle releases, hoge kwaliteit van audio-opnames en grote hoeveelheid aangeboden materiaal. Daarnaast wordt het internationale karakter van de releasegroep benadrukt.

Perkins wordt gezien als leider. Hij zorgde onder meer voor de huur van servers in Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten. Perkins registreerde bovendien de domeinen, e-mailaccounts en maakte mogelijk dat afnemers via betaaldienst PayPal donaties en betalingen konden doen aan de releasegroep.

Groep opgedoekt

Met dat geld kon de distributie van de films worden betaald. In de aanklacht staat te lezen dat de groep systematisch bioscopen afging om los van elkaar beeld en geluid op te nemen en deze vervolgens te synchroniseren in een montage. Op drie verschillende websites konden afnemers BitTorrent trackers vinden en ook een profiel aanmaken en discussies voeren.

Met de veroordeling van Perkins is de releasegroep definitief opgedoekt. Eerder kregen de andere IMAGiNE-leden Cherwonik, Lambert en Lovelady respectievelijk 40, 30 en 23 maanden gevangenisstraf opgelegd. De groepsleden werden in 2011 opgepakt na een tip door de MPAA.