Tot die uitspraak kwam George O'Toole, Jr., een federale rechter in Boston. Hij beoordeelde het verzoek van de advocaten om het tijdelijke verbod eerder op te heffen op basis van de vrijheid van meningsuiting. Ook een verzoek van het OV-bedrijf MBTA om extra documenten over de lekken in te zien werd gehonoreerd.

Geen vrijheid van meningsuiting

Volgens het bedrijf achter de Charliecard, de MBTA, hebben de studenten geen recht op vrijheid van meningsuiting omdat met de kennis misdrijven kunnen worden gepleegd. Dat de wetgever stelt dat bij dergelijke situaties er sprake moet zijn van persoonlijk gewin, is volgens de onderneming geen probleem. De roem van het spreken op de hackersconferentie zien als hetzelfde als het verdienen van geld.

Die redenering is opmerkelijk, omdat het Amerikaanse rechtssysteem het publiceren van dergelijke informatie doorgaans niet verbiedt. In 1997 publiceerde cryptograaf Phil Zimmermann zijn broncode voor de versleutelingssoftware in een boek dat hij meenaam naar Hacking in Progress in Dronten. Op dat moment was de export van cryptografie streng verboden en ondanks dat hij in de gaten werd gehouden door meerdere diensten legde niemand hem een strobreed in de weg.

Doorschuiven beslissing

Voor de MBTA was het hoger beroep van de onderzoekers meteen aanleiding een verzoek in te dienen om de tijdelijke voorziening (temporary restraining order) om te zetten in een preliminary injunction (voorlopig verbod). Dat zou dan duren tot het einde van de hele rechtszaak.

Eerder had het vervoersbedrijf nog voorgesteld het spreekverbod te beperken tot de details, die nog niet bekend waren. De Electronic Frontier Foundation, die de onderzoekers bijstaat, gaf in een reactie aan het gebaar te waarderen maar dat het hier om een principiële zaak gaat.

De advocaten brachten op de zitting ook een brief in van elf vooraanstaande beveiligingsexperts, waaronder Bruce Schneier, die aangaven dat openheid over lekken belangrijk is. MBTA verwees echter naar een uitspraak van Phil Zimmermann, die ooit heeft gezegd dat bedrijven een maand de tijd zouden moeten hebben om op bugs te reageren.

Rechter O'Toole besloot daar uiteindelijk geen uitspraak over doen. Hij verlengd de huidige voorziening, die dinsdag zou aflopen. Een andere rechter beslist dan over de voortgang van het proces en of er een nieuw spreekverbod komt.

Ophoesten documenten en verhoor

Wel besloot de magistraat dat de studenten nadere informatie over het onderzoek moeten geven. Daaronder vallen niet alleen notities en interne documenten, maar ook hardware en de vervoersbewijzen die voor de conferentie zijn gekraakt. Een dergelijke stap is gebruikelijk als onderdeel van de "discovery procedure" voor een civiele rechtszaak om de mogelijkheid te bieden een zaak op te bouwen.

Ook moet een van de onderzoekers, Zack Anderson, vandaag gedurende vier uur beschikbaar zijn om door advocaten van de MBTA te worden ondervraagd. Ook professor Ron Rivest, de man achter het RSA-encryptie-algoritme en verantwoordelijk hoogleraar van de docent, gedurende twee uur kunnen worden ondervraagd.