Het ongezien wegkomen met controversiële Wikipedia-leugens is er niet meer bij. Naast de vurige strijd tegen betaalde buiksprekers bestaan er ook nog zoiets venijnigs als bots die bijhouden wanneer er een bewerking wordt gedaan vanaf een bepaald ip-adres. En zo is -niet voor het eerst- ontdekt dat er vanaf een ip-adres van het Amerikaanse congres "storende" aanpassingen zijn gemaakt.

'Russische marionet'

Het blijkt een medewerkers ergens in het Huis van Afgevaardigden te zijn, bevestigt de Wikimedia Foundation tegenover The Washington Post. De bewuste aanpassingen doen de krant denken aan trollen. Zo viel onder meer op de pagina over de moord op John F Kennedy te lezen dat het regime van Fidel Castro direct betrokken was en werd de Oekraïnse politicus Nataliya Vitrenko omschreven als "Russische marionet".

De gebruiker van het ip-adres krijgt nu een tik op de vingers. Of eigenlijk tikje, want het gaat om "een tijdelijke ban van 10 dagen vanwege voortdurend storend bewerken", schrijft admin Tom Morris. Daarna is de gebruiker weer welkom voor bruikbare bijdragen.

Niet nieuw

Het klopt dat volksvertegenwoordigers zich regelmatig schuldig maken aan geschiedvervalsing of controversiële aanpassingen op Wikipedia, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Denk aan de Russische overheidsmedewerker die afgelopen weekend schreef dat Oekraïnse soldaten achter de vliegramp met vlucht MH17 zaten.


Lees ook: 5 epische lemma-leugens op Wikipedia