"Lenovo werkt nog niet efficiënt genoeg", licht de directeur van Lenovo, W.J. Amelio toe. "We zullen daarom het verschil tussen uitgaven en opbrengsten moeten verkleinen en onze organisatiestructuur moeten versimpelen."

Analisten kijken niet verbaasd op. "Zakelijke desktops worden met krappe marges verkocht", weet Gordon Haff, analist bij onderzoeksbureau Illuminata. "Je moet erg efficiënt werken om er geld mee te verdienen." Die efficiëntie zou bij Lenovo juist ontbreken, omdat het bedrijf nog steeds bezig is met de implementatie van de — vorig jaar overgenomen — pc-divisie van IBM.

Lenovo zegt zich in de komende twee jaar vooral te willen richten op het verkopen van pc's, en dan met name aan het midden en kleinbedrijf. De fabrikant zegt ook pc's te gaan leveren aan consumenten, nog voor het einde van dit jaar. Op de lange termijn volgen ook andere producten, zoals servers en mobiele telefoons.

Lenovo heeft wereldwijd 21.400 werknemers in dienst. Werknemers die worden ontslagen, zullen eind maart op de hoogte worden gesteld.

Het hoofdkwartier, dat nu in Purchase (New York) is gevestigd, wordt verplaatst naar Raleigh (North Carolina), zo heeft Lenovo aangekondigd. De ThinkPad-divisie heeft daar nu al een vestiging.