Na jaren van ontwerpen presenteerde Apple gisteren zijn Watch. Eén van de grote uitdagingen bij het design van een smartwatch is het omgaan met het veel kleinere scherm. Niet alleen de applicaties en resoluties zijn een uitdaging, ook het letterbeeld en lettertype. Dit vanwege het grote belang voor look and feel en natuurlijk de usability.

Minutieuze monnikenwerk

Het letterontwerp is iets wat de grote techbedrijven vandaag de dag allemaal binnenshuis ontwerpen. Maar wat blijkt: de resultaten van al dat minutieuze monnikenwerk levert soms exact dezelfde resultaten op. Of kijkt men soms stiekem bij elkaar af?

Het letterontwerp van de Apple Watch lijkt na grondige inspectie wel heel erg op het ontwerp van Google voor Roboto, het lettertype dat in november 2011 bij Android-versie 4.0 (Ice Cream Sandwich) is gepresenteerd en de Droid-font verving. De gelijkenis is opgemerkt door redacteur Chris Ziegler van The Verge. Hij vindt de overeenkomsten ergens logisch: het simpele en lichte lettertype zorgt voor maximale leesbaarheid op de slimme horloges.

Apple Watch vs. Google Roboto