Apple kan niet voorzien in de vraag naar de 15 inch Macbook pro. Het is onbekend of het probleem wordt veroorzaakt door problemen bij de productie of dat het bedrijf tijdelijk de Nederlandse winkeliers minder bevoorraadt, ten gunste van verkoop in andere landen.

Diverse Mac-winkels hebben tegenover Webwereld te kennen gegeven momenteel niet of maar zeer mondjesmaat aan de vraag naar de 15 inch Macbook Pro te kunnen voorzien. "We krijgen ze gewoon niet geleverd", aldus een van hen. Dat de schaarste juist het instapmodel uit de duurdere serie Mac OS X-notebooks betreft, doet vermoeden dat de oorzaak eerder een productieprobleem dan een probleem met de distributie is. Onlangs heeft Apple juist dit model vernieuwd en als eerste voorzien van een nieuw, door led's verlicht, type beeldscherm.

Het gevolg van de situatie is dat veel Apple-winkels massaal nee verkopen aan hun klanten en voor het bewuste model een wachtlijst hanteren. "Vandaag kwam er eentje binnen en dan werken we de lijst af. Maar we hebben er nog heel veel in bestelling staan", aldus een van de winkeliers. "Wanneer we ook die kunnen afhandelen is onbekend. We kunnen de klant hier momenteel geen enkele indicatie over geven."

Ook Apple zelf ontkomt niet aan de problemen met de 15 inch Macbook Pro. Het bedrijf heeft in de eigen online Apple store de levertijd van dit model verhoogd naar '7 tot 10 werkdagen'. Voor alle andere modellen hanteert Apple nog de gebruikelijke termijn van 5 tot 7 werkdagen. De 17 inch Macbook Pro, die nog niet is voorzien van een nieuw beeldscherm, is zelfs binnen 24 uur leverbaar.

Apple Nederland wil niets over de problemen zeggen. Het bedrijf maakte afgelopen week nog recordcijfers bekend over het tweede kwartaal van dit jaar. De winst was voor een belangrijk deel ook het resultaat van de gestegen verkoop van Apple-computers.