Kroes heeft 34 procent van de 1355 stemmen gekregen. De nummer twee is Apple-ceo Steve Jobs met 19 procent, gevolgd door ceo Mark Shuttleworth van Ubuntu-maker Canonical. Op de vierde plaats is verkiezingswaakhond Rob Gonggrijp geëindigd met 9 procent, op de hielen gezeten door Microsoft-ceo Steve Ballmer met 8 procent. Die wordt weer krap gevolgd door Google-ceo Eric Schmidt met 7 procent.

1 procent Brein

Directeur Tim Kuik van de Stichting Brein krijgt 1 procent van de stemmen. Hij staat daarmee gelijk aan EZ-staatssecretaris en NOiV-trekker Frank Heemskerk, Oracle-ceo Larry Ellison, en de Nederlandse GeoCities-backupper Jacques Mattheij.

Geen enkele Webwereld-lezer heeft gestemd op de overige kandidaten: Cisco-ceo John Chambers, Salesforce-ceo Marc Benioff, en Eurocommissaris telecom Viviane Reding. Laatstgenoemde staat haar post nu af aan Kroes, die in de nieuwe Europese Commissie niet langer over mededinging gaat. Zij heeft zich op voorhand al wel bemoeid met telecom, en staat daarin lijnrecht tegenover het beleid van Reding.

Haar verschuiving van de post antitrust naar de post telecom en it kon ook de goedkeuring van Webwereld-lezers wegdragen. Bijna tweederde van de 1120 stemmers op de poll over haar benoeming acht dat een goede ontwikkeling; een sterke vrouw op een belangrijke post. Eenderde van de stemmers vreest echter voor de slagvaardigheid van de antitrustdivisie van de EC; die is flink verzakt met het verlies van Kroes.

Ict-giganten

Als toezichthouder voor de interne markt, ofwel antitrust, heeft Kroes het opgenomen tegen enkele grote partijen - en met succes. Daaronder ook ict-bedrijven met als bekendste Microsoft. Daarnaast hebben ook Intel en Oracle het aan de stok gekregen met Kroes.

In het geval van laatstgenoemde wordt de overname van Sun Microsystems, en daarmee van de open source-database MySQL, grondig gekeurd. De antitrustonderzoekers nemen daarvoor de tijd. In het geval van Intel is de processorproducent na langdurig onderzoek, en zelfs invallen, uiteindelijk schuldig bevonden en flink beboet.

Daarbij is door Intel de tegenbeschuldiging geuit dat de beboeting strijdig is met de mensenrechten. Politiek bestuurder Kroes doet immers tegelijk dienst als aanklager, rechter en jury, klaagt Intel.

Microsoft-schikking

De antitrustzaak die de langste voorgeschiedenis heeft, en ook recordboetes, is die tegen Microsoft. Die kwestie stevent nu na lange tijd toch af op een afronding. Kroes heeft begin oktober de herziene schikkingsvoorstellen van Microsoft met open armen ontvangen. "Het voorlopige oordeel van de Commissie is dat Microsofts toezeggingen inderdaad onze zorgen over concurrentievervalsing wegnemen", verklaarde Kroes.

Formeel moesten de nieuwe voorstellen nog gekeurd worden. Daarbij zijn die ook voorgelegd aan betrokken partijen, waaronder tegenstanders van Microsoft. Kroes toonde zich ook daarbij van haar strenge kant: de IDG Nieuwsdienst tekent op uit haar mond dat ze nog wel ontevredenheid van de Microsoft-rivalen verwacht, maar dat ze daar niet zwaar aan tilt.

Concurrentie herstellen

"Een aantal mensen zal nooit 100 procent tevreden zijn." Zij zal kritiek op de voorstellen serieus nemen, maar stelt dat Microsofts huidige aanbod afdoende is om effectieve concurrentie te herstellen. "En dat is uiteindelijk waar we op uit zijn."

De positieve houding van Kroes is waarschijnlijk ook ingegeven door haar eerder publieke afgegeven belofte de Microsoft-antitrustzaak af te ronden tijdens haar ambtsperiode als Eurocommissaris mededinging. De keuring van de gewijzigde Microsoft-concessies is in november gebeurd, waarna de schikking half december officieel wordt geaccepteerd.

Windows-gebruikers in de Europese Unie krijgen vanaf maart via Windows Update een browserkeuzescherm. Dat duikt op als de standaardbrowser staat ingesteld op het bij Windows meegeleverde Internet Explorer van Microsoft. Dat keuzescherm komt eerst naar Windows 7, maar vervolgens ook naar Vista en XP. Hiermee is Microsoft nog niet af van alle Europese antitrustkwesties.