De aankondiging is een belangrijke opsteker voor Palmsource, het bedrijf achter Palm OS. Het concern verkeert al enige tijd in zwaar weer omdat het moeite heeft nieuwe markten aan te boren naast de traditionele voor pda's. Zoals bekend snoepen smartphones veel marktaandeel af van pda's.

Tot nu toe gebruikt geen fabrikant nog Cobalt, een nieuwe variant van het PalmOS speciaal voor telefoons. Weliswaar heeft onder meer Samsung een licentie genomen op Cobalt, maar het systeem nog niet daadwerkelijk in gebruik genomen. PalmOne (voormalig zusterbedrijf van Palmsource) doet het goed met de Treo-serie, maar gebruikt hiervoor een opgetuigde versie van Garnet, een ouder PalmOS-systeem.

Vorig jaar kondigde Palmsource aan om Cobalt samen te voegen met Linux-code, in de hoop zo te besparen op ontwikkelingskosten. Dit moet resulteren in goedkopere smartphones. Todd Kort, analist bij Gartner, verwacht dat LG deze Linux-variant gaat gebruiken. De Linux-versie van het PalmOS moet volgend jaar klaar zijn.