De Android-smartphones van de meewerkende fabrikanten krijgen hiermee standaard een hypervisor aan boord. Beheerders kunnen die gebruiken om op afstand beheer uit te voeren op de apparaten, zonder dat de eigenlijke Android-installatie wordt aangeroerd. Het zijn dan zogeheten dual-persona apparaten; met een privé- en een werkomgeving, die strikt van elkaar zijn gescheiden.

Vooraf aanwezig en met een touch te activeren

"De software is al pre-configured en kan centraal worden geactiveerd", legt Ton Hermes van VMware Nederland uit aan Webwereld. De gebruiker krijgt een linkje toegemaild wat hij of zij slechts hoeft aan te klikken. Daarmee wordt dan de virtualisatiesoftware geactiveerd waarmee beheerders de werkomgeving compleet met bedrijfsapps aanbieden aan hun gebruikers. Die werknemers krijgen deze zogeheten Horizon Workspace dan streaming aangeboden op hun Android-toestel.

Hiervoor had VMware in de Verenigde Staten al overeenkomsten met LG, Samsung en Motorola; voor respectievelijk de Intuition, Galaxy S3 en S4, en de Droid Razr HD en Razr M. Nu komen daar enkele toestellen bij: de LG G2, Motorola Droid-modellen Mini, Ultra en Maxx, plus de HTC One. Het aanbieden van een gevirtualiseerde, volledig beheerbare omgeving op Android is echter niet alleen afhankelijk van smartphonefabrikanten.

Afhankelijkheid van OEM's en telco's

Net zoals bij Android-functies, -updates en -toevoegingen spelen ook de telecomaanbieders een rol. De operators moeten het ook ondersteunen, vertelt Hermes. Het nu toegevoegde G2-toestel van LG geniet die steun bij alle carriers in de VS, terwijl de nieuwe VMware Ready-smartphones van Motorola en HTC dat hebben bij Verizon Wireless.

VMware bevestigt dat het al bezig is met uitbreiding buiten de VS. Gesprekken zijn al gaande met telco's om Europa, en ook specifiek Nederland, te dekken. Het is nog niet bekend wanneer dit rond moet zijn.

De toestelmakers zijn al mee, hoewel VMware ook daar streeft naar uitbreiding. Dat is dan zowel qua types en aantallen Android-smartphones, als qua producenten. Voor dat laatste doet nu ook Sony mee. VMware zegt dat die fabrikant naar verwachting dit jaar nog komt met smartphones die VMware Ready zijn.

VMware prijst de voordelen van zijn Horizon Workspace aan: