LG heeft een overeenkomst gesloten met Intellectual Ventures (IV) waardoor het nu gebruik kan maken van het hele portfolio van de patentopkoper. IV heeft door de jaren heen meer dan 35.000 patenten opgekocht en licenceert het geheel of delen ervan aan derden partijen. Wie een deal weigert, wordt aangeklaagd, zoals met Motorola onlangs gebeurde. IV brengt zelf geen producten op de markt en valt daarmee onder de definitie patenttrol.

Gebruik in rechtszaken

Het is niet bekend hoeveel LG aan royalties zal betalen, maar beide bedrijven melden wel dat LG de patenten van IV kan gaan gebruiken als verdedigingswapen als het wordt aangeklaagd voor patentschending.

IV is van Nathan Myhrvold, de voormalige cto van Microsoft. Het bedrijf heeft een zeer omstreden imago. Sommigen, waaronder Myhrvold zelf, vinden dat het bedrijf op een legitieme wijze de vindingen van uitvinders beschermt en te gelde maakt.

Maffiose patenttrol

Bovendien helpt het andere bedrijven met het "managen van hun strategie in zake intellectueel eigendom", stelt het concern. Maar volgens velen is IV een gigantische en gevaarlijke patenttrol, die op maffiose wijze bedrijven tot dure licenties dwingt.

Eerder sloten al HTC en Samsung een deal met IV. Motorola weigerde en is aangeklaagd. Eind vorig jaar sleepte IV een hele trits securitybedrijven voor de rechter, waaronder Symantec en McAfee.