Het Zuid-Koreaanse LG.Philips LCDzal volgende week op de Consumer Electronics Show in Las Vegas een 14,3-inch kleuren e-paper presenteren. Het scherm is ongeveer even groot als het bekende A4-formaat, geeft 16,7 miljoen kleuren weer en heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels.

E-paper evolueert

Het nieuwe model is de opvolger van het 14,1"-type dat in mei 2007 werd getoond. Dit scherm kon 'slechts' 4096 kleuren weergeven en had een veel lagere resolutie.

Buigbaar en oprolbaar

Electronisch papier wordt door de industrie gezien als de opvolger van gewoon papier. Vaak worden soortgelijke schermen op een flexibele onderlaag geproduceerd, waardoor de e-paper buigbaar en oprolbaar is, maar nog niet dubbelgevouwen kan worden. LG.Philips combineert tft-technologie met metalen folie en onderlagen van plastic om de schermen te maken. Het resultaat is een scherm van minder dan 300 micrometer dik, slechts iets dikker dan normaal (kopieer)papier. Ook is het scherm vanuit zeer scherpe kijkhoek nog af te lezen.

Op de CES Las Vegas zal het bedrijf ook een monochroom e-paper van B5-formaat tonen (176mm bij 250mm). Dit formaat is een stuk minder geavanceerd dan zijn grote broer, maar het voordeel is dat dit type een stuk makkelijker te produceren is. LG.Philips zal dit product dan ook later dit jaar op de brengen.

Vooralsnog geen bewegende beelden mogelijk

Een groot nadeel van de huidige e-paper producten is de lage verversingssnelheid. In tegenstelling tot een lcd-scherm dat een beeld honderden keren per seconde kan verversen, heeft een e-paper hier een paar seconden per beeld voor nodig.