De Strong Authentication Expert Group-werkgroep van de alliantie legt momenteel de laatste hand aan de standaarden. "We hopen deze zomer meer specifieke informatie te kunnen geven", zegt Roger Sullivan van Oracle die zitting heeft in de Liberty Alliance. Aan het eind van 2006 moeten alle richtlijnen zijn opgesteld.

De alliantie werkt hard om aan de verscherpte Amerikaanse regelgeving voor financiële instellingen te kunnen voldoen. Aan het eind van dit jaar zijn de nieuwe regels van toepassing en moeten banken een veiligere vorm van inloggen aanbieden dan de combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is een eis van de Federal Financial Institutions Examination Council (FIFEC).

Hoe deze verscherpte authenticatiemethoden technisch in elkaar moeten steken blijft onduidelijk. De Liberty Alliance wil banken niet teveel technisch beperken, zodat er ruimte blijft om eigen technologiën te ontwikkelen en te implementeren.

Het Liberty Alliance Project is in september 2001 opgezet door Sun Microsystems en vormt een groep van bedrijven die werkt aan de ontwikkeling van een authenticatiesysteem voor internet. Inmiddels zijn er meer dan 150 organisaties bij aangesloten, waaronder AOL, HP, IBM, Vodafone, Intel, Nec en Nokia.