OpenOffice-afsplitsing LibreOffice komt dit jaar beschikbaar als gehoste versie en als app voor Android en iOS. Dat vertelt Cor Nouws van The Document Foundation (TDF), die LibreOffice beheert, aan Webwereld.

HTML5 en GTK+

Er is al enige tijd een prototype van de webversie, die momenteel verder uitgebouwd wordt. Deze versie moet naadloos in elke moderne browser werken door gebruik van HTML5 met Canvas, en GTK+. Daarnaast werken ontwikkelaars aan appversies van het kantoorpakket voor op Android en iOS.

Ook timmert TDF aan de weg aan het binnenhalen van belangrijke partners. LibreOffice wordt vooral door developers van RedHat en SUSE/Novell ontwikkeld, en ondersteund door Google, Canonical, OASIS, FSF en de GNOME Foundation.

Nieuwe partners

Sinds kort heeft ook Intel zich achter het project geschaard. En volgende maand komt er nog een nieuwe strategische partij aan boord, waarvan Nouws de naam nog niet mag noemen.

LibreOffice splitste zich in september 2010 af van OpenOffice, na ontevredenheid onder de community over beheerder Oracle. Oracle ging in eerste instantie verder met OpenOffice, inclusief een cloudversie, maar trok vorig jaar april volledig de handen af van het project en bracht het onder bij de Apache stichting.