LibreOffice is een aftakking (fork) van OpenOffice.org, dat in handen is van Oracle. Beide groepen open source-developers werken grotendeels aan dezelfde code, maar er zijn verschillen. “LibreOffice is begonnen met de OpenOffice.org-code en daaraan hebben we patches, van onder meer Novell en Red Hat, toegevoegd”, zegt Cor Nouws, mede-oprichter van de LibreOffice-‘afscheidingsbeweging’ The Document Foundation. Hij is van oudsher ook woordvoerder van de Nederlandse OpenOffice.org-community en doet dat nog steeds.

Patches doorvoeren

“Daarnaast zijn we de code aan het opschonen”, wat de verschillen nog wat groter maakt. Dat opschonen betreft niet alleen de programmatuur, maar ook comments in de code die nog in het hoog-Duits zijn, vertelt Nouws. Maar de LibreOffice-fork is geen op zichzelf staand product: “Een groot deel van de OpenOffice.org-wijzigingen voeren wij weer door in onze code. Dat zorgt wel voor veel werk, ja.”

Versie 3.3.0 van het OpenOffice-pakket is nu bijna af. Volgens planning komt het op 28 januari uit. In de zogeheten release candidate-fase van die software worden er nog patches opgenomen, die de LibreOffice-ontwikkelaars dan weer doorvoeren in hun code. “Ik liep zelf laatst tegen een fout in LibreOffice aan en die bleek ook in OpenOffice.org te zitten, dus heb ik die fout daar gemeld.”

Snelheid

De wedloop om de nieuwe versie eerder uit te brengen dan OpenOffice draait voor een deel om mankracht. Volgens Nouws zijn er nu zo’n 100 ontwikkelaars actief betrokken bij de LibreOffice-code. “Dat zijn geen 100 fulltime developers, maar het is wel een gigantisch aantal. In het begin hadden we er maar 20.”

Over de release-race met het ‘oorspronkelijke’ open source-pakket zegt Nouws uit dat het ook een kwestie is van build- en distributiesnelheid. Hoe snel kan de nieuwste versie van de broncode gecompileerd worden (builden) tot de uitvoerbare programmatuur? Het met Oracle concurrerende LibreOffice is daarvoor niet simpelweg afhankelijk van vrijwilligers; het heeft een serverfarm die wordt gesponsord door Document Foundation-leden als Novell en Red Hat. Ook Google bevindt zich onder de leden.