The Document Foundation kondigt een update aan voor de 4.0-reeks van LibreOffice, en meldt daarbij gelijk dat de 3.6-reeks nu end of life is. Terwijl de huidige download alweer versie 4.1 is, krijgt de 4.x-release nog een kleine update. Die 4.0.5 is exact gelijk aan de tweede release candidate (RC) die eerder al is uitgebracht. Gebruikers die RC2 hebben geïnstalleerd, hoeven dus niet te upgraden.

Vorige maand laatste update uitgekomen

Dat wordt formeel wel aangeraden voor LibreOffice-gebruikers die nog op de 3.6-reeks zitten. Die vorige generatie heeft afgelopen maand nog een update gekregen, naar versie 3.6.7. Ontwikkelaar The Document Foundation heeft daarbij aangegeven dat dit bugfixes en stabiliteitsverbeteringen brengt en dat het de laatste update is voor de 3.6.x-serie. Gebruikers kregen toen al het advies om over te stappen op de stabiele 4.0-serie. Versie 4.1 was toen nog in ontwikkeling.

Terwijl enerzijds 3.6 wordt afgeraden wordt de oudere release nog wel aangeraden "voor extra-conservatieve vereisten". Dit valt te lezen in de release notes voor het net uitgebrachte 4.0.5. Bij het eind vorige maand uitgebrachte 4.1.0 raadde The Document Foundation 4.0.4 nog aan voor 'gewoon' "conservatief gebruik.". De 4.x reeks (dus zowel 4.0.5 als 4.1) schrapt enkele functies die lang geleden al afgewaardeerd zijn, zoals support voor bestanden van de oorspronkelijke voorvader StarOffice.

Legacy Word- en Excel-support geschrapt

Daarnaast is export voor legacy Word- en Excel-bestandsformaten (versie 6.0/95) verwijderd. Verder heeft de allernieuwste 4.1-versie nog "enkele vervelende bugs", stellen de ontwikkelaars zelf. Hierbij worden gebruikers van Debian Linux en Ubuntu Linux specifiek gewaarschuwd: zij moeten de LibreOffice-versie die is meegeleverd met hun Linux-distributie volledig deïnstalleren voordat ze 4.1 gaan installeren.