De toch al vertraagde introductie van OpenOffice.org 2.0 loopt mogelijk opnieuw achterstand op. Ditmaal echter niet door een tekort aan ontwikkelaars maar door het besluit van Sun Microsystems om de eigen Sun Industry Standards Source License (sissl) in de ban te doen. De sissl is een van vele door de Open Source Initiative (osi) goedgekeurde software licenties en een van de twee licenties waarmee OpenOffice.org werkt.

Simon Phipps, Chief Open Source Officer bij Sun Microsystems, heeft op zijn weblog bekendgemaakt dat Sun de Open Source Initiative (osi) heeft gevraagd de sissl op te nemen in haar lijst van 'niet-aanbevolen licenties'. Phipps wil met deze stap een bijdrage leveren aan de door de osi gewenste beperking van het aantal open-sourcelicenties om zo de waarde en herkenbaarheid van de individuele licenties te verhogen en het voor ontwikkelaars gemakkelijker te maken de juiste licentie te kiezen.

Voor het OpenOffice.org-project betekent de stap van Sun het wegvallen van één van de twee licenties waarop heel het project berust. Alle OpenOffice.org-code valt ofwel onder de sissl ofwel onder de GNU Lesser General Public License (lgpl) licentie, de keuze is aan de individuele ontwikkelaar. De Community Council van OpenOffice.org heeft inmiddels besloten exclusief nog de GNU Lesser General Public License (lgpl) licentie te gebruiken en nodigt ontwikkelaars die onder de sissl hun code ter beschikking hebben gesteld, uit om mee over te stappen naar de lgpl. Het is echter maar de vraag of die dat allemaal zomaar doen. Een kenmerk van de sissl was nu juist dat anders dan bij de lgpl de eigen code niet per definitie gepubliceerd hoefde te worden.

Volgens OpenOffice.org valt het overgrote deel van de broncode van OpenOffice.org toch al onder de lgpl en is de betekenis van het wegvallen van de sissl voor de verdere ontwikkeling van OpenOffice.org beperkt. "OpenOffice.org blijft gratis te gebruiken, te verspreiden en zelfs te verkopen. Het kan vrijelijk gebruikt worden door zowel bedrijven als overheid." Helemaal zeker lijkt men echter niet van zijn zaak. Gebruikers die OpenOffice.org via een leverancier hebben betrokken wordt toch aangeraden contact met die leverancier op te nemen.