Deze functionaliteit van Cisco heet EnergyWise. Nu al kan er een gratis software upgrade gedownload worden voor de Catalyst 296, 3560 en 3750. Daarmee kan het energieverbruik worden gemeten en verminderd van IP-apparaten zoals IP-telefoons, beveiligingscamera's en accespoints. Die apparaten kunnen zelfs worden uitgeschakeld, of ze nu door Cisco gemaakt zijn of niet. Het hoofd van de Ethernet switching Group van Cisco William Choe zei dat een bank met 100 fillialen zo’n 5000 IP-telefoons gebruikt en per tien werknemers een accespoint. Door die apparaten na kantooruren uit te schakelen zou die denkbeeldige bank maar liefst 37.000 dollar per jaar besparen, aldus Choe.

Dat is al behoorlijk wat, maar later in het jaar wordt de automatische controle nog uitgebreid over pc’s en printers. Volgend jaar krijgen de switches van Cisco ook de controle over bijvoorbeeld de verwarming, de airconditioning, de lichten en liften. Die apparaten maken op het netwerk vaak gebruik van het protocollen als Modbus, een communicatie protocol dat in 1979 is ontwikkeld door Schneider Electric. Nu is het een open standaard. Schneider Electric zal als partner meewerken aan fase drie van EnergyWise.

Door de rapportage van EnergyWise zullen beheerders duidelijk inzicht krijgen in het energieverbruik in verschillende delen van het bedrijf. Bron: Techworld