Onderzoekers van de Cornell University hebben met hulp van DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, een techniek ontwikkeld die een gebeurtenis aan het oog moet onttrekken. Ze publiceren hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Door een straal licht aan te passen weten ze een actie 40 picoseconden (veertig triljoenste van een seconde) lang onzichtbaar te maken. In de praktijk is de techniek nog niet te gebruiken. Daarvoor moet de techniek dusdanig worden verbeterd dat er meerdere seconden zijn te verbergen. Dat is volgens de ontdekkers onmogelijk.

Breking van het licht

De techniek werkt door de breking van het licht aan te passen. Objecten zijn al te verbergen door te zorgen dat er geen licht op valt. Zolang ergens geen licht op valt, is het voor het menselijk oog niet waar te nemen.

Het verbergen van acties is ingewikkelder. Een actie wordt waargenomen door het licht dat van de actie komt, leggen de Cornell-onderzoekers uit. Zij wisten een lichtstraal zo te buigen dat er een 'gat' in het midden ontstaat. Alles wat in dat gat plaatsvindt is vervolgens niet waar te nemen. Een schematische tekening van Nature legt het principe uit.

Het experiment is uitgevoerd in een glasvezelkabel. De onderzoekers hebben een groene lichtstraal door de kabel gestuurd. Het voorste deel van de straal hebben ze versneld terwijl het achterste deel is vertraagd. Daardoor is er een gat ontstaan, waarin de actie dan verborgen is. Door een speciale lens aan de andere kant wordt de lichtstraal weer gelijkgetrokken.

Interessant voor hackers en spionnen

Alexander Gaeta, één van de onderzoekers, zegt tegen Businessweek dat de techniek in theorie ook toe te passen is door computerhackers of geheime diensten. Als het gat vergroot kan worden, is het namelijk mogelijk om data in te zien zonder zelf ontdekt te worden.

De onderzoekers zeggen dat de onzichtbare periode mogelijk wel uit te breiden is naar een miljoenste van een seconde of zelfs een duizendste. Het verbergen van een seconde is voorlopig niet mogelijk, stelt de Britse professor Martin McCall. Hij heeft als eerste een theorie geformuleerd voor het verbergen van een gebeurtenis in tijd.

McCall zegt tegen de Wall Street Journal dat er voor een hele seconde een apparaat nodig is van ruim 29.000 kilometer. “Voor het verbergen van een minuut zou het zelfs zo groot als ons zonnestelsel moeten zijn. Dat is dus onmogelijk", stelt de wetenschapper.