Likewise is de nieuwe naam voor Centeris dat cross-platform authenticatie biedt via Microsofts Active Directory. Cross-platform houdt in dit geval in dat ook Linux-, Unix en Mac-systemen worden geauthenticeerd op Windows-netwerken. Het Likewise Enterprise 4.0 moet van Linux zelfs een eersterangs burger maken op Windows-netwerken, aldus Likewise CEO Barry Crist.

Likewise Enterprise 4.0 ondersteunt ruim vijfhonderd Active Directory Group Policies voor het beheer van Linux-, Unix- en Mac-servers en -desktops. Voor het centraal beheer van Linux-desktops zet Likewise 'Linux Desktop Support' in. Om Active Directory te beheren vanaf een Linux-machine heeft Likewise de MMC-achtige 'Likewise Administrative Console' ontworpen. Een gratis evaluatieversie van Likewise Enterprise 4.0 is te downloaden via de website van Likewise.

Likewise Open Tegelijkertijd kondigde Likewise de oprichting aan van 'Likewise Open'. Idee is dat Likewise de broncode van zijn authenticatieoplossing vrij beschikbaar stelt aan Linux-fabrikanten die de open-source authenticatie vervolgens kunnen verwerken in hun besturingssystemen. Zo moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn om dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord te gebruiken op zowel Windows- en Linux-systemen. Ook worden Active Directory-security setting toepasbaar op individuele Linux-systemen. Red Hat en Ubuntu-sponsor Canonical hebben zich inmiddels bij het project aangesloten. Een overeenkomst met Novell is nog in de maak. Bron: Techworld