Likewise, dat tot voor kort nog door het leven ging als Centeris, levert al enkele jaren software voor 'cross-platform authenticatie' via Active Directory. December vorig nam Likewise echter de stap om de broncode van zijn authenticatieoplossing vrij beschikbaar te stellen via het project Likewise Open. Linux-fabrikanten kunnen de open source authenticatie vervolgens verwerken in hun besturingssystemen.

Met Likewise Open Spring '08 komt Likewise Open nu beschikbaar als gratis download voor ruim 110 Linux-, Unix- en Mac-platformen. De software zal bovendien worden gebundeld in de aankomende versie 8.04 van de Linux-desktopdistributie Ubuntu. Red Hat heeft zich eerder ook al aangesloten bij het Likewise Open-project. De gratis authenticatiesoftware zal dus ook waarschijnlijk opduiken in de OS'en van Red Hat.

Likewise Enterprise

De gratis versie is echter wel beperkt. Voor zaken als gebruikersmigratie, group policy management en de mogelijkheid om in te haken op de Microsoft Management Console is de betaalde Enterprise-editie nodig.