Onder druk van kabelaars heeft de provincie Limburg de ambitieuze glasvezelplannen in de koelkast gezet. In juni werd bekend dat de provincie de opbrengsten van de Essent-verkoop wilde aanwenden om samen met Reggefiber de hele provincie te gaan verglazen. Limburg zou circa 100 miljoen euro in het project pompen, Reggefiber de rest.

Kabellobby

De kabelbranche reageerde als door een adder gebeten op deze "voortrekkerij" en eiste een einde aan de exclusieve gesprekken tussen de provincie en Reggefiber. Die eis is ingewilligd en er wordt nu ook gepraat met Ziggo. Dat meldt de Limburgse gedeputeerde Jos Hessels in een interview met het Financieel Dagblad.

Ziggo goedkoper

Die gesprekken hebben dezelfde status als het contact met Reggefiber, benadrukt Hessels. "Ziggo heeft een goedkopere propositie, waarbij je alleen het bestaande net hoeft op te waarderen. Kunnen zij hetzelfde voor minder geld, dan doen we dat." Naast het Ziggo-alternatief zouden ook investeringen in een snel draadloos LTE-netwerk worden bekeken.

De kans dat het oorspronkelijke plan doorgaat lijkt dan ook nihil. Zeker aangezien volgens Hessels Reggefiber zijn kant van de financiering niet rond krijgt dit najaar. "Dan is onze 100 miljoen euro sowieso ook van tafel."

Reggefiber wil staatssteun

In maart gaf Reggefiber al aan hard op zoek te zijn naar staatssteun omdat private investeerders de boot zouden afhouden. De kabelbranche deed dit af als "gebedel om een overheidsinfuus".