De Provincie Limburg wil de opbrengsten van de verkoop van haar aandeel in energiebedrijf Essent niet oppotten. Het geld wordt gebruikt om een dekkend glasvezelnetwerk aan te leggen naar bijna alle Limburgse huizen, meldt het ANP.

KPN meerderheid

Daartoe gaat de provincie 80 tot 100 miljoen euro steken in een nieuw Limburgs netwerkbedrijf waarin de provinciale overheid dan een minderheidsbelang neemt. De Reggefiber/KPN joint venture zal de meerderheid krijgen. Heel Limburg verglazen zou zo'n 300 tot 500 miljoen euro kosten.

Limburg heeft tot nog toe geen enkele FTTH-aansluiting gerealiseerd, bleek gisteren uit een glasvezelrapport.

Overheidsparticipatie

Op de financiële en juridische details wordt nog gestudeerd, maar gedeputeerde Jos Hessels zal het plan binnenkort voorleggen aan Provinciale Staten. Die zal er in de loop van de komende maanden over beslissen. Als het plan wordt goedgekeurd, kan dit najaar de eerste spade de grond in voor de aanleg van dit provinciebrede glasvezelnetwerk.

De plannen zijn een enorme opsteker voor Reggefiber, dat verlegen zit om externe investeerders. In maart liet Reggefiber al weten te zoeken naar participaties vanuit de overheid in de uitrol van een landelijk dekkend glasvezelnet. De concurrende kabelbedrijven deden deze oproep af als "bedelen om een belastinginfuus".