Glasvezel staat weer hoog op de agenda in de Limburgse politiek. De provincie wil circa 100 miljoen euro steken in een breedbandinfrastructuur die 90-95 procent provinciaal dekkend is. Daarmee moet Limburg de "koploper" in Europa worden met als doel versterking van het vestigingsklimaat voor bedrijven, staat in de ambitieuze verkennende nota van de provincie. De aanleg moet nog dit jaar van start gaan.

De provincie beweert dat zonder overheidssteun marktpartijen niet investeren in de ict-infrastructuur van Limburg. Dat betekent dat innovatie niet plaatsvindt in Limburg, maar in de Randstad. Daardoor raakt Limburg stilstaan in de ontwikkelingen of raakt zelfs verder achterop.

OPTA: Limburg is snel genoeg

Telecomtoezichthouder OPTA ziet geen marktfalen in Limburg en dus noodzaak voor een subsidierende overheid. Zonder belastinggeld komen er ook wel hogere snelheden, laat een woordvoerder weten. "Laat nu niet OPTA of Hessels bepalen welke breedbandsnelheid nodig is voor de Nederlandse burger, maar de markt zélf, gedreven door de behoefte van de consument. Door deze concurrentie en stimulering van innovatie door OPTA zijn we koploper ter wereld wat betreft supersnelle verbindingen! Laat de markt zijn werk doen."

Samen met de NMa gaf OPTA eind 2009 al aan dat overheden de uitrol van glasvezel aan de markt moeten overlaten. Dat is echter alleen een advies, optreden tegen de breedbandsubsidies behoort niet tot hun taken.

In juni 2009 ontvouwde Limburg al plannen om 80 tot 100 miljoen te steken in een joint venture met Reggefiber/KPN, die de provincie moest gaan verglazen. Het plan liep vertraging op omdat kabelaar Ziggo ook aan de onderhandelingstafel wilde zitten.

Ziggo: plan is onnodig

De gesprekken tussen Ziggo en Limburg zijn op niks uitgelopen. Gedeputeerde Jos Hessels (CDA) zegt in Het Financieele Dagblad dat Ziggo investeringen in het Limburgse netwerk onnodig vindt. "Het is net de autobranche die de elektromotor probeert tegen te houden. Ze denken met coax echt nog wel tien, twintig jaar door te kunnen, en zeggen dat wat wij willen onnodig is." In Maastricht verhoogde Ziggo afgelopen week de maximale downloadsnelheid tot 120 Mbs.

Als waarschijnlijke partner noemt Hessels KPN/Reggefiber. KPN is het meest "eager", zegt hij in het FD. "Zij hebben veruit de slechtste kaarten en moeten wel iets doen; hun kopernetwerk is op zijn eind, over vijf jaar kunnen zij niet meer mee."

Vrije concurrentie in geding

Ziggo vindt de miljoeneninvestering in de aanleg van glasvezel overbodig. In een brief aan het provinciebestuur schrijft de kabelaar: "Overheidsgelden ten gunste van één van de marktpartijen zijn niet alleen overbodig, maar beinvloeden deze vrije concurrentie ten negatieve." Volgens de kabelaar zal KPN onder concurrentiedruk vanuit zichzelf wel gaan investeren in glas.

De vraag is of de financiële steun van de provincie in de haak is met de subsidieregels van de Europese commissie. In 2006 verbood de Europese Commissie de subsidie van de gemeente Appingedam voor het het glasvezelproject Damsternet, omdat subsidie de concurrentie zou verstoren.

Update: standpunt OPTA verduidelijkt