Uit het onderzoeksrapport van de Digital Music News Research Group is de voorkeur voor p2p-netwerken en -applicaties tussen september 2006 en september 2007 te vinden, bericht ArsTechnica.

Favorieten

Voor het onderzoek is data verzameld van 1,66 miljoen Windows pc's. LimeWire is nog altijd de meest gebruikte p2p-toepassing: bijna 36,5 procent van alle p2p-gebruikers heeft het geïnstalleerd. Gnutella was voor 40,5 procent het favoriete netwerk aan het eind van de onderzochte periode.

Het gebruik van het BitTorrent-protocol is in het jaar na september 2006 met bijna 20 procent gestegen: van 23,6 procent naar 28,2 procent. Eerder constateerde ArsTechnica al dat het BitTorrent-verkeer de afgelopen vijf maanden met bijna een kwart was toegenomen.

Nieuwkomers

Uit de cijfers van de Digital Music News Research Group blijkt verder enige consolidatie van de p2p-markt. In 2006 bezaten de 13 populairste p2p-toepasssingen 72,8 procent van de markt; een jaar later was dat 80 procent. Na LimeWire werden µTorrent, BitTorrent, Ares en Azureus het meest gebruikt. Nieuwkomers waren Pando, dat NBC gebruikt voor de verspreiding van content. In september 2007 had Pando 0,9 procent van de P2P-softwaremarkt. Gnutella-client Frostwire begon met 0,4 procent marktaandeel in januari 2007 en groeide tot 1,2 procent in september.

Limewire ook voor Bittorrent

BitTorrent profiteert ervan dat via haar netwerk steeds meer tv-beelden en films in plaats van muziek worden verspreid. Hoewel BitTorrent sneller groeit dan Gnutella, kan LimeWire de populairste applicatie blijven, vooral vanwege de recente ondersteuning voor BitTorrent in de LimeWire-client.

LimeWire probeert het sinds vorige maand ook met een legale downloadwinkel.