De softwaremaker beschuldigt dertien muziekmaatschappijen van monopolistisch gedrag op het gebied van auteursrechten op muziek die digitaal wordt verspreid. "De muziekbedrijven zijn tegen de illegale uitwisseling van muziek in actie gekomen met als doel om de bronnen van gedecentraliseerde p2p-uitwisseldiensten te elimineren", aldus Limewire.

De platenmaatschappijen hanteren zulke hoge licentieprijzen dat het voor onafhankelijke aanbieders te duur wordt om muziek op internet aan te bieden, zo staat er in de aanklacht.

Bovendien eisen muziekbedrijven dat Limewire werkt met hun filtersysteem. Een filter dat is ontwikkeld door Limewire zelf om illegale muziekuitwisseling te voorkomen, wordt door platenmaatschappijen geweigerd.

De bedrijven die door Limewire zijn aangeklaagd, zijn Arista Records, Atlantic Recording, BMG Music, Capital Records, Electra Entertainment Group, Interscope Records, Laface Records, Motown Record Company, Priority Records, Sony BMG Entertainment, UMG Recordings, Virgin Records America en Warner Bros. Records.