En weer ziet een nieuwe muziekdienst het levenslicht. Limewire, bekend van het p2p-software die gebruik maakt van het Gnutella-netwerk, heeft een eigen, legale betaalwinkel geopend, in bèta. Het aanbod is vooralsnog beperkt, naar eigen zeggen 500.000 liedjes, omdat geen van de grote platenmaatschappijen nog in zee is gegaan met Limewire.

De beschikbare liedjes in de Limewire Store zijn van relatief hoge kwaliteit, 256 Kbps, kosten 99 dollarcent en zijn drm-vrij. 'Dus ook afspeelbaar op de mp3-speler van dat andere fruitbedrijf', zo grapt Limewire over de iPod van Apple.

Consumenten kunnen ook kiezen voor verschillende abonnementsvormen zoals Silver (10 dollar per maand voor 25 songs) of Platinum (20 dollar voor 75 liedjes). De muziekwinkel werd al een half jaar geleden aangekondigd en is voorlopig alleen voor Amerikaanse muziekliefhebbers.

Overvolle markt

Limewire betreedt hiermee een overvolle online muziekmarkt waar volop wordt geëxperimenteerd met bedrijfsmodellen, zoals betaalde abonnementen, gratis streams met reclame, gratis downloads met drm en mogelijke mengvormen hiertussen. Amazon, Napster, SpiralFrog en Qtrax proberen allen op hun eigen manier marktaandeel van het nog steeds dominante iTunes af te snoepen.

In januari presenteerde Qtrax met veel bombarie ongelimiteerde gratis downloads (met drm) uit een catalogus van naar eigen zeggen 30 miljoen songs, inclusief die van de grote labels. Dat bleek echter bluf, want die bleken huiverig voor het Qtrax-model, mede omdat de dienst ook nog wordt 'aangevuld' met toegang tot p2p-netwerken.

Die combinatie met p2p lijkt ook een logische verklaring waarom de vier grote muziekmaatschappijen Limewire nog op afstand houden.