De site, ondersteund door Microsoft, verspreidde de gratis versies aan mensen die over beide producten drie online seminars bekeken hadden.

Cnet meldt dat Microsoft inmiddels heeft laten weten dat het limiet van 30.000 inschrijvingen voor de gratis licenties bereikt is. Mensen die nu hun geluk op de site beproeven zien links onderin een scherm een 'sold out' logo over de aanbieding.

Na veel vertraging is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista afgelopen donderdag beschikbaar gemaakt voor het bedrijfsleven. Voor particulieren zal de versie pas op 30 januari beschikbaar zijn.

Vista vs. XP

De Associated Press meldt dat analisten verwachten dat de overgang naar Vista waarschijnlijk traag zal verlopen. Zij denken dat veel bedrijven eerst willen testen of het systeem wel compatibel is met andere programma's, of willen wachten tot Microsoft de eerste kinderziektes, die de eerste versie zal bevatten, heeft opgelost.

Tevens is het voor grote bedrijven vaak een hele investering om de systemen te upgraden. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat Windows XP pas zal onderdoen voor Windows Vista rond 2010.

Voor particuliere gebruikers is het belangrijkste argument, dat Windows Vista doorgaans pas aangeschaft zal worden bij de aanschaf van een nieuwe computer. Het onderzoeksbureau meldt dat veel gebruikers de nieuwe Vista functies geen noodzakelijkheid vinden.

Topman Steve Ballmer van Microsoft zegt over Vista: "Ik denk dat we met Vista het meest uitvoerige product aanbieden dat we ooit gemaakt hebben."

Verbeteringen

De meest opvallende veranderingen in Windows Vista zijn de drie-dimensionale plaatjes en de verbeterde zoekfuncties. Tevens is er voor gezorgd dat de programma's in de nieuwe Windows Vista beperktere toegang hebben tot het besturingssysteem zelf, iets waar hackers in het verleden dankbaar gebruik van maakten.

Ballmer laat weten dat de vermindering van kwetsbaarheden in het systeem gigantisch is. "We hebben een grote stap voorwaarts gemaakt, maar natuurlijk is er nog veel te doen", aldus Steve Ballmer.