Voor de tweede keer binnen vier maanden stonden Microsoft en Lindows tegenover elkaar voor de rechter in Amsterdam. Even was er nog onduidelijkheid over de bedoeling van deze rechtszaak, want het was geen hoger beroep, maar een nieuw aangespannen procedure door Microsoft. De voornaamste aanklacht is nu dat de naam Lindows (Lindows Inc.) nog steeds wordt gebruikt voor het softwarebedrijf van oprichter Michael Robertson. Volgens de rechter maakte Lindows met de gelijknamige software inbreuk op het merk Windows van Microsoft. Nu is Lindows nog slechts een bedrijfsnaam en geen merknaam. Volgens de merkenwet mag een bedrijfsnaam nooit inbreuk maken op een merknaam. Daarvan is hier volgens Microsoft wel sprake. Lindows-advocaat Dick van Engelen ziet dat anders. De naam Lindows Inc. wordt nog alleen gebruikt in disclaimers waarin staat dat de namen Linspire en Lindows los staan van Microsoft. "Nog niet alle namen op de site zijn in Linspire veranderd, maar dat kost tijd", erkent Van Engelen.

Inbreuk

Eind januari werd Lindows door de rechter opgedragen om de inbreuk op het merkrecht Windows te stoppen. De software mocht niet meer in de Benelux worden verkocht en aangeboden en verder moesten bezoekers uit de Benelux van de Lindows.com website geweerd worden. Hieraan heeft Lindows gedeeltelijk voldaan. Microsoft is hier in eerste instantie ontevreden over. Na enig overleg sluiten de twee bedrijven in april een schikking waardoor een hoger beroep in de Benelux niet nodig is. In het akkoord wordt onder meer afgesproken dat Microsoft afziet van de dwangsom die in het vonnis van de rechter stond. Voor elke overtreding zou Lindows duizend euro moeten betalen met een maximum van 90.000 euro.

Schikking

Verder komen de partijen overeen dat de alternatieve naam Lin---s (Lindash) weer verdwijnt en dat de Lindows-site in de lucht blijft. Wel moet Lindows een waarschuwing online zetten waarin gemeld wordt dat bezoekers uit de Benelux officieel geen toegang hebben tot de site en niks kunnen bestellen. Maar volgens het bedrijf was het technisch onmogelijk. "Voor het filteren op ip-adres hebben we niet de middelen", aldus Van Engelen. Overigens worden bestellingen van internetters met een mailadres uit Nederland, België of Luxemburg geweigerd. Lindows werkt aan de schikking mee door onder meer zijn product, het besturingssysteem, wereldwijd van naam te veranderen in Linspire. Met deze naam wordt, ook volgens Microsoft, geen inbreuk gemaakt op het merkenrecht. "Lindows is weg. Ook de site Lindows.com werkt niet meer. Bezoekers worden doorgestuurd naar Linspire.com", pleitte advocaat Van Engelen. De raadsman van Microsoft, Alfred Meijboom, is echter van mening dat het bedrijf met de naam Lindows nog steeds ongerechtvaardigd meelift op het succes van het merk Windows. "Daarom willen wij een verbod op het gebruik van de naam Lindows." Of zoals de advocaat van Lindows het verwoordde: "Microsoft probeert Lindows als naam de nek om te draaien."

Naam

De raadsman van Microsoft keurt het verder af dat de naam Lindows nog steeds op de site wordt gebruikt. In de dagvaarding eist Microsoft dat alle namen van Lindows binnen drie dagen van de site zijn. Lindows denkt dat dit karwei binnen vier weken geklaard is. Verder heeft Microsoft de dwangsom verhoogd van duizend tot honderdduizend euro voor elke overtreding. De advocaat van Lindows vindt het verstandig om de rechtszaak in de Verenigde Staten af te wachten. Als Lindows hier verboden wordt, dan zal mogelijk de naam van het bedrijf in de hele wereld veranderen, zo suggereert Van Engelen. "Als de merknaam hier in de Benelux verboden wordt dan zijn via twee rechtszaken in Nederland alle discussies tot een oplossing gebracht." Naast deze zaak strijden beide bedrijven ook in Spanje, Mexico, Canada en de Verenigde Staten om het gebruik van de naam Lindows. De rechter in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.