Onder de eerste LinkedIn applicaties zijn een boekenlijstje van webwinkel Amazon en applicaties voor het delen van bestanden via Box.net, het tonen van presentaties van Google en SlideShare en het volgen van reizen via TripIt. LinkedIn maakte de officiële start van de apps dinsdag bekend via zijn eigen weblog. Ook de weblogdiensten Typepad en Wordpress hebben eigen LinkedIn-applicaties.

Selectiever dan Facebook

"Het verschil tussen het ontwikkelplatform van LinkedIn en die van bijvoorbeeld Facebook is dat wij erg selectief zijn in de keuze van applicatie die we toelaten", aldus LinkedIn's onderdirecteur Jamie Templeton tegen CNet. Het belangrijkste selectiecriterium is volgens hem dat programma's 'professioneel' moeten zijn. Voor entertainment is op de zakelijke site geen plaats.

Abonnementen

Niet alle applicaties zijn geheel gratis. Die van bestandenhoster Box.net en Huddle.net, dat zich richt op online samenwerken, kennen betaalde abonnementen. Gebruikers van de site kunnen nu maximaal vijftien applicaties aan hun profiel toevoegen.

LinkedIn sleepte vorige week een investering van bijna 23 miljoen dollar binnen. De site zegt wereldwijd 30 miljoen gebruikers te hebben, van wie er zo'n 7 miljoen in Europa wonen.