Cisco kocht Linksys in 2003. Onder die merknaam worden routers, switches en andere netwerkapparaten gebouwd voor het midden- en kleinbedrijf. Ook onder thuisgebruikers doet het merk het goed. Linksys-apparaten zijn voornamelijk ontworpen om direct uit de doos te kunnen werken.

CEO John Chambers erkende vorig jaar al dat de naam voor verwarring zorgde. Hij zei dat op Cisco Networkers Live 2007 in San Diego tegen de Europese pers. De naam 'Linksys' is bekender in de Verenigde Staten, terwijl daarbuiten 'Cisco' bekender is. Vertegenwoordigers van Linksys haastten zich met de verklaring dat het allemaal nog wel even zou gaan duren, ook al is er buiten de VS nooit moeite gedaan om het merk onder de aandacht te brengen.

Maar Cisco-executive Rick Moran gaf maandag anders aan: "Het zal sneller gaan dan je denkt, geeft hij nu aan. Moran gaat over de marketing van producten voor het midden- en kleinbedrijf binnen Cisco. Voornamelijk buiten de VS zal de merknaam snel vervangen worden door het Cisco-label.

In de war

De afgelopen maanden had het bestuur van Cisco voor ogen de producten met de eigen merknaam naast Linksys-producten in de schappen te leggen. Maar veel distributeurs en winkels zagen dat niet zitten. Winkels die Cisco-spullen verkochten, wilden voornamelijk hun klanten uitgebreide netwerkapparatuur blijven aanbieden. Bij Linksys-producten ging het juist om de eenvoud van de apparaten. De verkopers wilden hun klanten niet in de war brengen.

Nu moet er volgen Moran duidelijkheid komen. Er wordt al gewerkt aan een nieuwe website voor het midden- en kleinbedrijf. De teams van beide bedrijven zijn steeds meer aan het samenwerken, en ook de trajecten voor productontwikkeling komen nu overeen.

Support

Waarschijnlijk worden de producten van Linksys uiteindelijk vervangen door een productlijn binnen Cisco. Het bedrijf doet dat nu bijvoorbeeld al met zijn Catalyst-switches en WebEx-producten voor webconferencing. Cisco wil wel op alle markten actief blijven.

Het verschil in de mate van ondersteuning voor de producten zal altijd blijven. Cisco staat bekend om zijn uitgebreide supporttraject, terwijl Linksys zich altijd heeft gericht op gebruikersvriendelijkheid.