De stap moet het besturingssysteem definitief beschikbaar maken voor gebruikers, die in het geheel niet willen betalen voor Linux.

De CNR-dienst, die eerder Click-and-Run heette, maakt het mogelijk om behalve updates ook nieuwe programmatuur met een enkele klik te installeren.

Naast tweeduizend gratis pakketten, levert het bedrijf ook betaalde applicaties en denkt daar omzet uit te halen. Dat is nodig ook want het bedrijf haalt de omzet vooral uit de service.

Het gratis maken van de basisdienst moet volgens Linspire-directeur Kevin Carmony een aanzuigende werking hebben en klanten verleiden tot de betaalde Gold-service dat toegang geeft tot zaken als korting op betaalde programmatuur, support en productiviteitssoftware.

Niet onomstreden

Eerder deze maand gaf het bedrijf al Linspire vrij in de vorm van de Freespire-distributie, waarbij ook licenties voor niet open-sourceprogrammatuur werden aangeboden om een volledige functionele desktop te bieden. Op hetzelfde moment gaf het bedrijf al de broncode van de CNR-applicatie vrij.

Die laatste stap is in de open-sourcegemeenschap niet onomstreden. Vooral het meeleveren van gesloten drivers voor bijvoorbeeld 3D-grafische kaarten, bepaalde modems of isdn-kaarten wordt door velen gezien als onetisch en mogelijk zelfs een overtreding van de Linux-licentie. Om die reden besloot Novell bij de laatste versie voor dit soort technische ondersteuning te verwijzen naar de hardwareleveranciers.