De distributie krijgt de naam Freespire en bevat open-sourceprogrammatuur, maar ook gesloten programmatuur en drivers. Zo wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om Windows Media-, Flash- en Quicktime-bestanden te benaderen en worden programma's zoals Adobe Acrobat Reader en Java meegeleverd.

"Mensen moeten compatible met andere platformen kunnen zijn, want ze kopen een computer en geen besturingssysteem", vertelt Linspire-ceo Kevin Carmony tegenover Webwereld. "We hebben de licenties betaald en maken dat nu ook beschikbaar voor de gemeenschap."

Omstreden

Linspire is omstreden in de open-sourcegemeenschap omdat critici vinden dat het bedrijf door de zakelijke benadering de Linux-gemeenschap geen goede dienst bewijst. Carmony zegt de kritiek te kennen, maar wijst erop dat mensen ondersteuning op computers willen en dat geld kost. "Een winkel heeft personeel en stroom als kosten. Een helpdesk moet bemand zijn met experts. Dat kost allemaal geld."

Met het vrijgeven van de distributie hoopt het bedrijf de critici de mond te snoeren door te laten zien dat de distributie een volwaardige concurrent van Windows is. Ook moet het voor eens en voor altijd de misverstanden wegnemen die er volgens Carmony nog zijn.

Update tool

Naast de Linux-distributie wordt ook CNR (Click and Run), de software om systemen up-to-date te houden of aan te vullen met programma's, vrijgegeven. Het open-sourceproject moet het mogelijk maken software vanaf andere locaties te distribueren. De functionaliteit is de kern van de abonnementsdienst van Linspire.

De aankondiging betekent overigens niet dat alles meteen beschikbaar is. Volgens Carmony is het bedrijf nog bezig met het voorbereiden van de software en het opbouwen van een actieve gemeenschap. Per 1 augustus is de programmatuur dan ook echt beschikbaar. Eerder maakten Suse en Red Hat hun distributie als gemeenschapsproject beschikbaar.