Het meningsverschil begon toen Linux-hacker Andrew Betts zijn eigen Linux-distributie, die op Linspire gebaseerd is, Freespire noemde. Nadat zijn versie op de website Distrowatch was verschenen kreeg het project bekendheid.

Al snel ging het nieuws de wereld rond, omdat de aangepaste distributie volgens kenners sneller zou werken dan het voorbeeld. De kloon was meer open, omdat er geen gesloten software in wordt gebruikt.

Voor Linspire reden om bij de maker aan de bel te trekken en te vragen een andere naam te kiezen die minder 'verwarrend' is. Ook is afgesproken om eens goed te kijken welke software er in zit, omdat Linspire veel licentie-overeenkomsten met derden heeft.

Als gevolg van de schikking moet Betts op zoek naar een andere naam voor zijn project en tijdelijk stoppen met het verspreiden van zijn versie. Linspire laat weten positief tegenover het project te staan en het te willen ondersteunen. Op een Linspire-bulletin board wordt gezocht naar een nieuwe naam voor het project. Ondertussen biedt Linspire haar distributie tijdelijk gratis aan om de schikking te vieren.