Op het Amerikaanse Linux-congres LinuxCon spraken Linux-vader Linus Torvalds, Intel-kernelontwikkelaar Sarah Sharp, kernel-driverdeveloper Greg Kroah-Hartman en Red Hat-ontwikkelaars Ric Wheeler en Tejun Heo over de toekomst van de kernel. Het gesprek kwam onder meer op het mogelijke einde van de Wet van Moore.

Torvalds denkt dat de Linux-kernel aangepast moet worden als de Wet van Moore op z’n eind loopt. Intel heeft er nog altijd vertrouwen in dat de wetmatigheid, die stelt dat het aantal transistors in een schakeling elk jaar verdubbelt, behouden blijft. Maar Torvalds denkt dat het einde over vijf á tien jaar in zicht is.

Kernel aanpassen op hardwaregrens

“Mensen zeiden vroeger altijd: we zetten duizenden cores op één chip omdat we blijven krimpen. Maar deze mensen hebben duidelijk geen idee van natuurkunde. Op een gegeven moment kunnen we ze niet kleiner maken”, zegt de Linux-stichter. (Op ongeveer 19 minuten in de video.)

“De kernel is de laag tussen de hardware en software. Wat gebeurt er als de hardware verandert?” vraagt Torvalds zich af. Hij stelt dat ontwikkelaars er rekening mee moeten houden dat de hardware minder in staat is om de prestaties te verbeteren en dat de kernel daarop aangepast moet worden.

Benaderd voor backdoor?

Torvalds, die ook bekendstaat om zijn kleurrijke taalgebruik, toont zich van zijn beste kant tijdens het vraaggesprek en er komen weinig beledigende opmerkingen uit. De vragen gaan alle kanten op en gaan onder meer over de duikhobby van Torvalds. Met zijn gebruikelijke humoristische inslag gaat hij in op backdoors in Linux.

Op de vraag of hij ooit benaderd is door de VS om een backdoor te plaatsen in Linux, antwoordt Torvalds “nee”, terwijl hij heftig knikt, wat op veel gelach van het publiek kan rekenen. Daarna antwoordt hij serieuzer ‘nee’ (op ongeveer 24 minuten).