Voor de derde keer wordt de LinuxWorld Expo gehouden. Traditioneel houdt Linus Torvalds aldaar zijn openingstoespraak. Behalve voor Linux zelf was er veel aandacht voor DVD.

"DVD-bedrijven willen de markt controleren, niet door een goed technisch product aan te bieden, maar door hun eigen consumenten voor de rechter te slepen", aldus Torvalds in zijn keynote. Onlangs werd de 16-jarige Noorse Linux-programmeur Jon Johansen door de politie opgepakt vanwege het door hem ontworpen DVD.kraakprogramma DeCSS.

Volgens de Linux-gemeenschap en ook Torvalds was het enige doel van dit programmaatje DVD.s ook op Linux-platforms te kunnen afspelen. Een onbedoeld bijeffect was het omzeilen van de kopieerbeveiliging. Tot nu toe wordt Linux officieel nog steeds niet ondersteund door de DVD.industrie, Windows en Mac wel.

Torvalds gaf toe dat hij zelf ook DVD.tjes op Linux afspeelt, of hij daarvoor DeCSS gebruikt, wil hij echter niet zeggen.

Fragmentatie en commercialisering

Het was niet alleen DVD.wat de klok sloeg. De Fin liet ook zijn licht schijnen over de toenemende angst vanuit de traditionele open source-gemeenschap voor fragmentatie en commercialisering van Linux. Torvalds is daar echter niet zo bang voor.

Steeds meer commerciële bedrijven brengen Linux-producten op de markt, voor verschillende doelgroepen en verschillende apparaten (van internetapparaatjes tot supercomputers). Dat vindt Torvalds prima: om in verschillende markten te slagen, is de inzet van zoveel mogelijk bedrijven wenselijk, zo zei hij. Wel waarschuwt de Transmeta-programmeur voor onnodige communicatieproblemen tussen de verschillende Linux-software, zoals dat ook bij Java en Unix is gebeurd.

Linux is nooit als anti-commercieel besturingssysteem bedoeld, vindt Torvalds. Het enige doel was om de gebruikers meer controle over hun PC te geven. Commerciële bedrijven als Red Hat en Corel hebben juist goed werk gedaan wat betreft gebruiksvriendelijkheid. "Linux was geen erg goed product. Het was goede technologie, maar het was niet iets wat mensen graag gebruikten", aldus Torvalds.

Nieuwe kernel

De huidige 2.2-kernel zal pas deze zomer worden afgelost door de nieuwe 2.4-kernel, een half jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was. Deze zal volgens Torvalds voordelen bieden voor zowel high-end servers als uitgeklede webapparaatjes. In ieder geval biedt Linux 2.4 ondersteuning voor Universal Serial Bus en de Firewire-bus.