Linus Torvalds haalt flink uit naar desktopomgeving GNOME 3. Dat deed hij in een discussie over de laatste Linux kernel op Google+. Enkele mensen hadden het over een fork van Linux kernel 3.0 die zich voordoet als 2.6.40. Dat versienummer zou geen problemen opleveren op Fedora 15 waar 3.0 dat wel doet.

Onacceptabele gebruikerservaring

Torvalds stapte die discussie binnen om GNOME hard aan te vallen. “Als jullie toch bezig zijn, kunnen jullie dan ook GNOME forken en een GNOME 2 omgeving ondersteunen? Ik wil mijn nette interface terug. Ik moet nog steeds iemand tegen komen die de ongelooflijke puinhoop die men GNOME 3 noemt wel prettig vindt".

Verderop in de discussie meldt Torvalds waarom hij zo'n problemen heeft met GNOME 3. Het ligt niet alleen aan de veelvoorkomende renderproblemen met die desktopomgeving, zo weet The Register. “Het is niet zo dat ik renderproblemen heb met GNOME 3 (al heb ik die ook). Het is zo dat de gebruikerservaring van GNOME 3 zelfs zonder die problemen onacceptabel is", schrijft de Fin.

Nieuw terminalvenster

“Waarom kan ik geen snelkoppelingen op mijn bureaublad plaatsen? Waarom kan geen ik Exposé functionaliteit gebruiken? Wiebelige vensters? Waarom denkt iemand met een gezond verstand dat het een goed idee is om altijd maar naar dat gekke 'activities' menu te moeten gaan".

De Linux-ontwikkelaar noemt daarop een voorbeeld: “Je wil een nieuw terminalvenster. Dus je gaat naar 'activities', klikt op het 'terminal' ding dat je onderdeel hebt gemaakt van je desktop (maar je kan het niet op je desktop plaatsen). Wat gebeurt er? Niets. Het brengt slechts een al bestaand terminalvenster naar de voorgrond. Dat is gewoon gekke onzin. Nu moet ik shift-control-n in een oud terminalvenster intoetsen om een nieuw scherm te krijgen. Ja, dat is echt een verbetering van de gebruikerservaring", raast hij door.

Niet de eerste keer

Volgens Torvalds heeft hij meer ontwikkelaars gevraagd naar hun mening over GNOME 3. De Fin meent dat iedereen de software gek vindt. Hij is daarom zelf overgestapt op de desktopomgeving Xfce. Hij geeft toe dat deze omgeving ook minder is dan GNOME 2 maar dat het stukken beter is dan de nieuwste versie van GNOME.

Het is overigens niet de eerste keer dat Torvalds de degens kruist met GNOME, zo meldt The H. In 2005 viel hij de ontwikkelaars van die desktopomgeving aan omdat ze dingen veel te simpel maakten. “Deze 'gebruikers zijn idioten en zijn verward door functionaliteit-mentaliteit van GNOME, dat is een ziekte", zei hij toen, “Als je denkt dat je gebruikers idioten zijn, gebruiken alleen idioten het". Torvalds was toen aahanger van KDE maar stapte na de release van KDE 4 in 2009 over naar GNOME.