Linux-fans uiten al jaren hun zorgen op verschillende fora en social media. Microsoft zou Linux van binnenuit willen controleren en/of overnemen. Ook wordt er geroepen dat Microsoft Linux van binnenuit kapot zou (willen) maken en dat het bedrijf de typische embrace, extend and extinguish-praktijken loslaat op de kernel.

Linus Torvalds maakt zich daar echter geen zorgen over. “Microsoft is tegenwoordig een stuk vriendelijker. Ik praat regelmatig met Microsoft engineers op verschillende conferenties en ik merk echt dat ze zijn veranderd. De engineers werken graag met Linux dus ik wuif alle anti-Microsoft-verhalen weg,” zegt Torvalds in een interview met Steven J. Vaughan.

Torvalds geeft toe dat er altijd spanningen zullen blijven, maar dat is bij elk bedrijf het geval. Elk bedrijf heeft z’n eigen doelen en wil dingen doen of gedaan krijgen op hun eigen manier. In het geval van Microsoft zal dat voornamelijk om Azure gaan en het bedrijf zal er dus alles aan doen om Linux goed te laten werken met/voor die software. “Dat is normaal, zo gaat dat nou eenmaal als je onderdeel bent van de community.”

Patenten

Torvalds zegt verder dat het interessant is dat Microsoft is veranderd van een bedrijf dat Android leveranciers aanklaagde vanwege het gebruik van FAT (patenten) naar een bedrijf dat alle patenten beschikbaar maakt en zelfs code toevoegt aan de kernel. “Dat is niet alleen erg aardig, maar ook een bewijs dat het bedrijf daad bij het woord voegt.

En zelfs als Microsoft Linux zou willen overnemen of kapot zou willen maken, dan zou dat simpelweg onmogelijk zijn. De GPL2-licentie zorgt ervoor dat geen enkele instantie volledige controle heeft over de software.