"De instructieset en de processorkern zijn niet zo belangrijk als sommige mensen denken. De infrastructuur rondom de instructieset is veel belangrijker en x86 heeft dat goed voor elkaar op meerdere niveaus," aldus Torvalds.

Torvalds is vooral teleurgesteld in ARM omdat het "als hardware platform niet fijn is om mee te werken." Torvalds laat in het interview weten dat het niet dezelfde harmonieuze modellen rondom de architectuur bevat als bij de pc het geval is. "Meet het wordt wel beter."

"Compatibel zijn was niet heel erg belangrijk in het ARM-ecosysteem vergeleken met het ecosysteem van de pc. Hardwareleveranciers hebben niet de drijfveer om producten te maken die het platform bruikbaarder maken."

Mobiel en Raspberry Pi

Toch doet ARM het wel goed in de mobiele markt en Torvalds bewondert de Raspberry Pi, maar classificeert de computer wel slechts als speelgoed. De geestelijke vader van Linux ziet ARM voorlopig niet winnen van x86. Zolang de architectuur geen platform heeft voor ontwikkelaars om als hoofdmachine te gebruiken zal ARM kleiner blijven dan x86. "Op dit moment vindt bijna alle ontwikkeling voor het ARM-platform plaats op een x86-pc."

Gesloten

Ook haalt Torvalds aan dat de Linux-community niet staat te trappelen om Linux aan te passen voor op ARM-gebaseerde IoT-machines. Dat komt omdat de meeste apparaten gesloten systemen zijn. "Alleen mensen die in de achterliggende bedrijven werken aan deze apparaten. Mensen buiten deze bedrijven kunnen geen code toevoegen aan de kernel omdat de apparaten niet open zijn."

In het interview praat Torvalds verder nog over de vitaliteit van Linux, z'n gedrag, en het krimpen van de kernel voor Iot-apparaten. Het volledige interview is hieronder te bekijken.