Linux 3.7 heeft na het uitbrengen van een onverwachte extra testversie nu de definitieve release bereikt. Hoofdarchitect Linus Torvalds meldt dat er enkele problemen zijn geweest met het fixen van dingen. Uiteindelijk "hebben we de kswapd-veranderingen die problemen veroorzaakten weer teruggedraaid", meldt hij in zijn aankondiging van release 3.7.

Geheugenbeheer

Die nieuwe functie is de Kernel Swap Daemon (kwsapd) verzorgt het geheugenbeheer van het besturingssysteem. Dit omvat het in en uit het geheugen halen van swappagina's. De extra release candidate voor Linux 3.7 heeft de developers nog de tijd gegeven om extra opruimwerk en bugfixes te doen, geeft Torvalds aan. Dat opruimen en fixen van de code van het open source-besturingssysteem zou anders wat later zijn gedaan.

Naast de nu achterwege gelaten kswapd heeft Linux met de 3.7-kernel diverse vernieuwingen aan boord. Daaronder NAT (network address translation) voor IPv6-netwerken, flinke verbeteringen aan de drivers voor grafische chips van Intel en Nvidia, meldt technieuwssite The H. Verder heeft 3.7 een fix voor prestatieproblemen met het experimentele bestandssysteem Btrfs.

64-bit ARM-processors

Daarnaast draait Linux 3.7 ook op 64-bit uitvoeringen van ARM-processors. Voor die energiezuinige chips heeft het open source-besturingssysteem verder multi-platform support waardoor dezelfde 32-bit code kan draaien op verschillende implementaties van ARM-chips. De Britse chipontwerper ARM verleent sommige fabrikanten namelijk een licentie waarbij zij eigen wijzigingen mogen verwerken in hun ARM-chips.