Dit zijn geluiden die klonken onder aanwezigen tijdens de jaarlijkse Linux Foundation Summit. Linux lijkt vooral terrein te winnen op het gebied van ultra-low-cost PC's (ULCPC), een snel groeiende markt die Microsoft lange tijd genegeerd heeft.

Microsoft liet onlangs al weten het leven van Windows XP met drie jaar te verlengen, en deed daarmee een officieuze bekentenis dat Vista veel te zwaar is voor de processorkracht van ULCPC's en andere apparaten.

Deur op een kier

Voor Linux betekende dit vooral dat de deur naar de client op een kier werd gezet. Tijdens de summit kwamen vertegenwoordigers van bedrijven als Dell, HP, Lenovo, Asus, Xandros, Zonbu, Via Technology en gOS samen om te praten over de mogelijkheden en uitdagingen van het verkopen van Linux besturingssystemen voor clients.

Applicaties los van besturingssysteem

Fabrikanten streven ernaar om consumenten en eindgebruikers toegang te verschaffen tot diensten en applicaties die ze kennen en nodig hebben, zonder dat deze automatisch worden gebundeld met het onderliggende besturingssysteem. John Hull, manager van het engineering team bij Dell: "Er is een gigantische markt van mensen die net te maken krijgen met het fenomeen computer, en die direct Linux kunnen gebruiken. Die mensen hoef je niet over te halen om over te stappen vanaf Windows. Er liggen dan ook veel mogelijkheden in markten die nog in ontwikkeling zijn."

Computerverkoop stijgt in opkomende markten

Dell liet deze week al weten dat de verkopen van haar computers in het Midden-Oosten en China met respectievelijk 54 en 70 procent zijn gestegen. Het bedrijf voorspelt dat in 2011 bijna 50 procent van alle computers verkocht zal worden in opkomende markten.

Microsoft verkoopt sinds een jaar of vier goedkopere starterversies van Windows aan dit soort markten, met wisselende resultaten. Volgens Jim Mann, technologie strateeg bij HP, is de markt voor Linux duidelijk afgekaderd: "Linux op de pc is vooral geschikt voor deelgebieden. Het is niet echt een goede vervanger voor de desktop. Als je geen brede basis biedt aan applicaties en ondersteuning voor, bijvoorbeeld, draadloze technieken, dan wordt het wel heel lastig om het ecosysteem van Windows te vervangen. Nieuwe apparaten en soorten computers zijn daarom de gebieden waar Linux kan groeien."

Mogelijkheden voor goedkopere apparaten

Bruce Guptill, managing director bij onderzoeksbedrijf Saugatuck Technology beweert dat fabrikanten, inclusief grote namen als HP en Dell, mogelijkheden zien voor goedkopere Linux apparaten.Deze apparaten moeten niet meer kosten dan 200 tot 500 dollar en in staat zijn om te doen wat een gemiddelde gebruiker ermee zou willen doen. Volgens Guptill is de ontwikkeling van deze markt Microsoft volledig ontgaan tijdens de ontwikkeling van Vista: "De ontwikkeling waarbij we steeds snellere en krachtige computers willen hebben lijkt zich te verplaatsen naar een markt waarin we vooral goedkopere machines willen die precies genoeg kunnen". Steeds meer activiteiten spelen zich namelijk af op internet, waarbij de gebruiker steeds minder software hoef te installeren.

Minder vaak terug

Paul Kim, director of marketing bij Everex laat weten dat hij zeer optimistisch is over open source producten, omdat deze 15 tot 20 procent minder vaak worden teruggebracht dan machines waarop Windows Vista draait. Opvallend is dat machines waarop Windows XP draait, nog minder vaak worden teruggebracht.