Volgens Fedora-sponsor Red Hat is Fedora 9 'de eerste belangrijke KDE 4-gebaseerde distributie'. De jongste 'K Desktop Environment' is gebaseerd op versie 4 van Qt en heeft daarom nogal wat veranderingen ondergaan. Zo zijn de libraries uitgebreid, zijn Kicker, KDesktop en Karamba geïntegreerd in de nieuwe Plasma desktop shell, en heeft het een nieuwe tool voor bestandsbeheer gekregen genaamd Dolphin.

Fedora op USB-stick

Ook nieuw is de 'non-destructive live USB'-functie. Hiermee is het mogelijk om live images van Fedora 9 met behulp van een Linux- of Windows-applicatie toe te voegen aan een bestaande USB-stick. Met als resultaat een bootable en draagbaar Fedora-systeem waar gebruikers gegevens kunnen opslaan en applicaties aan toe kunnen voegen.

Verder biedt Fedora 9 onder meer GNOME 2.22, NetworkManager en Firefox 3 Bèta 5. Met PackageKit biedt Fedora 9 een alternatief 'package management systeem' voor het eenvoudiger installeren en updaten van de software op de computer. Ook treffen we met FreeIPA een tool aan voor het centraal beheren van identiteiten, authenticatie en policies. De ontwikkelaars hebben ook een open source variant van Suns Java SDK Standard Edition geïntegreerd in Fedora 9, genaamd OpenJDK6.

Meer informatie en de download is te vinden op de site van het Fedora Project.