Deze week maakte de oudste Linux-distro Slackware bekend van MySQL af te stappen en nu volgt ook Arch Linux. Beiden stappen over op MariaDB. Ze willen niet dat het besturingssysteem afhankelijk is van databasesoftware waarvan niet duidelijk is wat Oracle er precies mee gaat doen.

De vrees voor de toekomst van de databasesoftware MySQL wordt de laatste tijd opnieuw groter nu Linux-ontwikkelaars de software massaal verruilen voor in hun ogen échte open source-software. Toen Oracle zich over de software ontfermde bij de overname van Sun ontstond direct de angst dat de softwaregigant MySQL zou laten doodbloeden.

Oracle minder transparant

Gebruikers maken zich zorgen over de informatie die Oracle nog verstrekt bij releases van MySQL. MariaDB wees er in een blogpost vorig jaar op dat Oracle geen informatie meer meelevert bij bugfixes en relevante informatie over de aangepakte CVE's- bijvoorbeeld regressietestcases - niet meer prijsgeeft. Linux-ontwikkelaars kunnen zo niet meer zien of hun binary met een MySQL-patch geen fouten bevat.

Gebruikers van Arch voelen meer voor een open source-aanpak en prijzen het open source-ontwikkelmodel van MariaDB. Behalve Slackware en Arch, zetten ook grotere distro's deze stap. Het Fedora Project is met deze stap bezig en vervangt vanaf Fedora 19, die voor deze zomer gepland staat, MySQL voor MariaDB. En ook OpenSUSE maakte MariaDB de default in de onlangs verschenen versie 12.3.

MySQL niet meer ondersteund

Databasesoftware MySQL kwam in handen van Oracle toen de softwaregigant Sun overnam. MySQL-grondlegger Michael Widenius verzette zich hevig tegen de overname en zette tevens de open source MySQL-fork MariaDB op, dat hij naar zijn dochter vernoemde.

De software maakt zich steeds meer los van MySQL met eigen features om zich op die manier functioneel te onderscheiden. De MariaDB-community werkt constant aan patches en passeert daarmee qua snelheid Oracle's patchbeleid. Ook is voor gebruikers helderder wat de patch precies doet.

Linux-distro's maken in de eerste instantie MariaDB de default-oplossing, waarbij MySQl nog wel ondersteund wordt. Fedora is van plan MySQL in ieder geval nog één release te ondersteunen, maar daarna wordt MariaDB de standaard.