Dat bestandssysteem is lees- en schrijfbaar voor nagenoeg alle pc’s ter wereld. Het is daarmee aantrekkelijk of zelfs noodzakelijk voor consumentenelektronica als digitale camera’s, usb-sticks, geheugenkaarten en navigatieapparatuur zoals die van TomTom. Datauitwisseling met pc’s van gebruikers is immers noodzakelijk.

Risico

Directeur Jim Zemlin van de Linux Foundation doet nu de oproep FAT niet langer te gebruiken. Hij schrijft op zijn blog dat het risico nu simpelweg te groot is. “Als het erop aankomt, is Microsoft er nog altijd actief op uit om technieken of standaarden te ondermijnen die echt open zijn. Vooral als die technieken een bedreiging vormen voor de business van Microsoft.”

De Windows-producent heeft namelijk een patent op FAT en vraagt daar licentievergoedingen voor. Dat patent is in de loop der jaren aangevochten en opnieuw onderzocht door het Amerikaanse Patentenbureau. Daarbij is het tussentijds afgewezen, maar daarna toch weer gevalideerd.

Open source-software

De inmiddels geschikte aanklacht van de Windows-producent tegen TomTom omvat diverse zaken, waaronder FAT. Microsoft heeft daarbij verklaard dat het echt niet een zet is tegen open source-software. De kwestie met TomTom komt simpelweg voort uit het streven naar licentievergoedingen voor technologie waar Microsoft rechten of patenten op heeft.

De open source-wereld ziet dit toch anders. De eerste reacties op de schikking waren - naast verontwaardigde geluiden - voorstellen om dan FAT niet meer te gebruiken, er zijn immers genoeg andere bestandssystemen.

Probleem voor consumenten is dan echter dat het marktdominante Windows, maar ook Mac OS X en huidige standaardinstallaties van Linux, die alternatieven (nog) niet ondersteunen. Meelevering van een driver voor een ander bestandssysteem moet dan ook op een medium dat wel leesbaar is, dus bijvoorbeeld geformatteerd met FAT. Een andere optie is een driver meeleveren op het relatief dure medium van een cd.

Hulp aangeboden

De Linux Foundation biedt zijn hulp aan bedrijven die hun producten FAT-vrij willen maken. “We hebben technologische middelen ter beschikking”, zegt Zemlin. Dit aanbod is voor zowel software als hardware met ingebedde programmatuur. Meer details komen volgende week naar buiten op een bijeenkomst van de Foundation in San Francisco.