Eerder deze week werd bekend dat het Open Invention Network (OIN), een consortium dat Linux steunt, 22 voormalige Microsoft-patenten heeft opgekocht die Linux mogelijk bedreigden. Nu de patenten 'veilig' zijn haalt Jim Zemlin, directeur van de Linux Foundation, ongemeen hard uit naar Microsoft.

"Microsoft stelde een pakket patenten samen die te maken zouden hebben met Linux om deze aan patenttrollen te verkopen. […] Microsoft wist natuurlijk dat, nadat AST [die patenten opkoopt en weer verkoopt, red] hun patenten weer in de verkoop deed, de meest voor de hand liggende koper een patenttrol zou zijn die Linuxbedrijven wil aanvallen. Door op deze wijze patenten die Linux bedreigen te verkopen kon Microsoft angst, onzekerheid en twijfel over Linux helpen zaaien zonder zelf nog direct de Linux-gemeenschap aan te vallen",fulmineert Zemlin.

Klassieke FUD-campagne

Ook Red Hat doet een duit in het zakje. "Dit ziet er uit als een klassieke FUD (fear, uncertainty, and doubt) campagne", meldt het bedrijf. "Deze laatste poging om trollen tegen FOSS (free and open source software) op te jutten bewijst dat Microsoft nog niet is toegewijd aan vrede met de open source gemeenschap. Microsoft lijkt er nog steeds op uit te zijn om op onfatsoenlijke wijze zijn dominantie op de markt voor besturingssystemen en kantoorsoftware te behouden."

OIN kon patenten ook direct kopen

Microsoft verwerpt de beschuldiging van het voeren van patenttrollen. Het bedrijf wil niet in detail treden maar benadrukt dat de beslissing om de patenten te verkopen is gebaseerd op de constatering dat ze weinig waarde (meer) toevoegden. "Deze patenten waren niet cruciaal voor onze business en niet essentieel voor ons patentportfolio", zegt David Kaefer, General Manager IP Licensing, tegenover Webwereld.

Bovenal zegt Microsoft dat het OIN vrij stond om de patenten direct over te kopen. Kaefer: "Het is belangrijk om te melden dat we hebben gepraat met verschillende bedrijven die lid zijn van de OIN en van AST. Als OIN een bod had willen doen, zou niets hun in de weg hebben gestaan."

OIN: wij wisten van niks

Update: OIN laat desgevraagd weten dat het de patenten helemaal niet direct kon kopen, omdat het niet af wist van de veiling. Die was namelijk geheim.

"Voor zover wij weten heeft geen van onze leden de patenten aangeboden gekregen van Microsoft. Dat kán overigens wel het geval zijn geweest, maar door de geheimhoudingsplicht zouden die leden deze informatie sowieso niet aan ons hebben kunnen doorgeven. De bottom line is dat Microsoft direct contact had moeten zoeken met OIN, maar dat heeft het niet gedaan", aldus Ed Schauweker van OIN per e-mail.