De overname van GitHub door Microsoft sloeg aan het begin van deze week in als een bom. De organisatie werd voor 7,5 miljard dollar overgenomen en veel gebruikers, ontwikkelaars en fans maken zich grote zorgen.

Onterecht, zegt Zemlin: "Dit is goed nieuws voor de open source wereld en we moeten blij zijn dat Microsoft deze slimme actie heeft ondernomen. Microsoft heeft de middelen en de expertise om GitHub beter te maken."

Zemlin zegt verder blij te zijn dat Nat Friedman de nieuwe CEO wordt van GitHub. Friedman was een open source-ontwikkelaar voor Xamarin, een bedrijf dat Microsoft enkele jaren eerder overnam. "Ik ken Friedman al jaren en hij wordt al decennia lang erg gerespecteerd in de open source community."

Vertrouwen

Friedman zelf laat in een eigen blogpost weten blij te zijn dat hij aan het roer mag staan van zo'n belangrijk bedrijf en dat Microsoft z'n horizon verbreedt door achter Linux, Git, node en Kubernetes te staan. "Microsoft is een gigantische open source contributor en het verandert z'n eigen engineering-cultuur om te kunnen matchen met open source projecten. Ik geloof dat Microsoft de ideale partner is voor GitHub. Ik vraag jullie niet om mij te vertrouwen, maar ik zal hard mijn best doen om dat vertrouwen te verdienen en ik kan niet wachten om het GitGub-platform en de community groter en beter te maken."

Zorgen wegnemen

Zowel Zemlin als Friedman realiseren zich dat veel open source-aanhangers bezorgd zijn over deze overname en dat er zelfs ontwikkelaars zijn die (uit protest?) hun projecten weghalen bij GitHub en onderbrengen bij andere partijen ondanks de geruststellingen van Microsoft. Zemlin drukt gebruikers en ontwikkelaars op het hart niet bezorgd te zijn. "Dat Microsoft GitHub koopt, betekent niet dat zij bezig zijn met een sinister plot om de meer dan 70 miljoen open source projecten op GitHub toe te eigenen, de meeste van deze belangrijke projecten hebben een open source licentie," aldus Zemlin.

Heb jij GitHub verlaten na de Microsoft-overname?
Ja, meteen
Nee, maar dat ben ik wel van plan
Nee, ik blijf bij GitHub
Created with PollMaker
Op de volgende pagina: Zorgen wegnemen

Zemlin zegt dat verder uitgebreid gecheckt te hebben met z'n advocaten. De licenties waaronder deze projecten zijn gemaakt en geplaatst op GitHub zorgen ervoor dat niemand, behalve de ontwikkelaars zelf, de projecten op kan eisen. "De harten en zielen van ontwikkelaars kunnen simpelweg niet worden 'gekocht' dat is iets wat je moet 'verdienen'."

De Linux Foundation goeroe haalt verder voorbeelden als Kubernetes aan en verwijst naar Steve Ballmer's beroemde developers developers developers-quote om aan te geven dat Microsoft altijd al het beste voor had met ontwikkelaars en dat Satya Nadella daarop voortborduurt door open source-ontwikkelaars daarin mee te nemen.

Ten slotte helpt hij de community herinneren dat Microsoft al jaren bezig is de open source wereld te omarmen en dat het bedrijf een van de grootste contributors is en zelfs enkele tools als .NET open source heeft gemaakt en dat het bedrijf al enkele jaren de Linux Foundation steunt.

Op de volgende pagina: argwaan, verdenkingen en blinde woede

Ondanks de geruststellende woorden van Zemlin en Friedman is er nog steeds een grote groep open source-aanhangers die maar niet kan verteren dat GitHub nu onderdeel is van Microsoft. Vlak na het publiceren van Zemlin's betoog verscheen er een Reddit thread waarin mensen hun verdenkingen, woede en argwaan uitspraken.

Er wordt onder andere verwezen naar de financiële steun die Microsoft geeft aan de Linux Foundation waardoor Zemlin's uitspraken over dit onderwerp niet serieus kunnen worden genomen. Het feit dat Zemlin zelf geen Linux gebruikt helpt daar niet bij.

Daarnaast wordt er door verschillende gebruikers verwezen naar Skype en LinkedIn. Microsoft zou vooral Skype hebben gedecimeerd tot een zielig hoopje instabiele software. Ook wordt er verwezen naar hoe Oracle omging met Sun na de overname, maar de meeste argwaan komt nog steeds voort uit de manieren waarop Microsoft zich de afgelopen 20 jaar heeft gedragen. De "plotselinge" ommezwaai naar het ondersteunen van open source geeft veel gebruikers nog steeds een embrace, extend, extinguish-gevoel en de bittere nasmaak van de antitrust-zaken zorgen ervoor dat veel open source-fans het bedrijf simpelweg niet vertrouwen.

Tegenargumenten

Uiteraard zijn er ook genoeg mensen in de thread die keihard ingaan op de boze reacties. Veel van de verdenkingen zijn gebaseerd op acties van Microsoft van meer dan 10 jaar geleden. "Inmiddels heeft het bedrijf een ander management en een andere kapitein aan het roer", wordt door verschillende gebruikers gezegd.

"Het feit dat Microsoft zoveel energie steekt in de open source-community zou een indicatie moeten zijn dat het bedrijf daadwerkelijk 'all-in' gaat op open source."

Verder worden negatievelingen ook aangesproken op het slechts emotioneel reageren zonder daadwerkelijk met goede argumenten te komen en ten slotte zijn er ook nog een paar gebruikers die opmerken dat GitHub sowieso moest worden overgenomen omdat de organisatie al jarenlang verlies maakte.

Friedman heeft in elk geval aangegeven binnenkort een Reddit AMA (Ask Me Anything)-sessie te houden.