Microsoft heeft Office 2010, de nieuwe versie van zijn kantoorsuite, officieel gelanceerd voor bedrijven. Bedrijven met een volumelicentie kunnen de nieuwe versie aanschaffen of uitproberen. Consumenten moeten nog wachten tot juni.

Gratis voor consumenten

Tegelijk met het reguliere, op pc's te installeren softwarepakket komt ook online-uitvoering Office Web Apps op de markt. Die tegenhanger voor Google Docs (en ook Google Apps) is gratis voor consumenten. Zij krijgen een gratis versie met reclame die op de servers van Microsoft draait.

Zakelijke gebruikers met volumelicenties voor Microsoft-software kunnen Office Web Apps op hun eigen servers installeren. Daar is dan wel SharePoint Foundation 2010 of SharePoint Server 2010 voor nodig. Die serversoftware vereist op zijn beurt weer de nieuwste versies van andere Microsoft-producten, zoals R2 (release 2) van Windows Server 2008.

Valt onder Office

Ict-journalist Tim Anderson vroeg zich echter af hoe het dan zit met werknemers die voor hun kantoorapplicaties gebruik maken van bijvoorbeeld OpenOffice, of zelfs Linux op hun desktop hebben. Kunnen die via hun browser Office-documenten openen en bewerken in Office Web Apps? Web Apps is technisch gezien namelijk onderdeel van SharePoint, maar licentietechnisch is het onderdeel van Office.

Office-topman Jeff Teper van Microsoft is heel duidelijk over deze zaak. Bedrijven hebben een volumelicentie nodig voor alle gebruikers, of die nu Office hebben geïnstalleerd of niet. Hetzelfde geldt voor partners waaraan bedrijven documenten beschikbaar willen stellen. Ook Mac-gebruikers, van het eigen bedrijf of van partners, vallen dus onder deze voorwaarden.

Licenties op maat

Vice-president Teper van Microsoft voegt hier nog wel aan toe dat de volumelicentie op maat wordt gemaakt voor elke klant. “We zullen specifieke aanpassingen maken naar gelang wat de klant nodig heeft.”

Bron: Techworld.nl.