Richard Stallman stelt in diverse e-mailrondzendlijsten dat het gedrag van online boekhandel Amazon.com indruist tegen alles waar het World Wide Web volgens hem voor staat: een open uitwisseling van ideeën. Stallman is dan ook afkomstig uit de open source-beweging; hij is een van de ontwikkelaars van Linux.

Amazon behaalde begin deze maand een overwinning in de rechtszaal met de uitspraak dat concurrent Barnes & Noble inbreuk maakt op een patent (zie nieuws van 3 december). Het gaat om de zogenaamde 1-klik-techniek waarmee winkelende internetters met één muisklik goederen kunnen bestellen.

Stallman vreest dat Amazon na haar overwinning ook andere e-commercebedrijven gaat aanpakken. "Amazon gaat het gebruik van een simpel idee door anderen tegen, hiermee gedragen ze zich als monopolist. Dit is een aanval op het World Wide Web en tegen e-commerce in het algemeen," zo schrijft Stallman in zijn verklaring die op verschillende nieuwsgroepen circuleert.

De eigenlijke schuldige ('de eigenlijke bron van het kwaad') is volgens de idealistische programmeur de Amerikaanse wetgeving, die het toestaat dat bedrijven octrooien op communicatie-technologieën nemen. Maar dat is geen excuus voor Amazon, zo vervolgt hij. De remedie: een boycot van de boekhandel. "Koop alsjeblieft niets bij Amazon, totdat ze ophouden het patent te gebruiken om andere websites te bedreigen of in hun mogelijkheden te beperken."