Op de nieuwe site Linux Defenders van het Open Invention Network (OIN) roepen de aangesloten bedrijven, waaronder IBM, Philips, Novell en Linux-leverancier Red Hat, open source-ontwikkelaars op om hun ideeën voor nieuwe software aan te melden, zo bericht CNN.

'No-flyzone'

De advocaten en techneuten van de groep zullen dan zonder kosten een zogenaamde defensive publication voor de uitvinding opstellen, waarmee het intellectueel eigendom is beschermd tegen patentpikkers. Zij zorgen ervoor dat deze wordt ingediend bij IP.com, de database waarvan het Amerikaanse Patent and Trademark Office gebruikmaakt. In ruil voor de hulp, moet de ontwikkelaar zijn software gratis beschikbaar stellen aan de Linux-gemeenschap.

Het Linux Defenders-programma moet voorkomen dat reeds bekende uitvindingen door derden worden gepatenteerd. Volgens Keith Bergelt van het Open Invention Network moeten de defensive publications resulteren in een 'patentbescherming of no-flyzone rond Linux'. Het Linux Defender-programma krijgt ook steun van de Linux Foundation en de Software Freedom Law Center, terwijl de site wordt gehost door de New York Law School.

Nieuwe koers

Volgens de initiatiefnemers bedreigen patenten het ecosysteem van de open source-gemeenschap. Met het Linux Defenders-programma vaart het OIN een nieuwe koers, die is ingezet door de nieuwe baas Bergelt. Tot op heden kocht de groep belangrijke patenten om deze vrij beschikbaar te maken en de open source-wereld te beschermen tegen commerciële patenten en bijbehorende rechtszaken. Dit blijft de OIN doen, maar daarnaast wil de groep het belang van open source uitleggen aan de media, patentbeschermers en regulatoren en dus actief ontwikkelaars steunen om hun werk vrij te houden.

Tegelijkertijd heeft de non-profitorganisatie Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) bekendgemaakt dat het samen met Dolby Laboratories bedrijven wil aanmoedigen om hun patenten te bundelen in 'patent pools', zo meldt The Wall Street Journal. Zulke verzamelingen van patenten moeten het eenvoudiger en minder kostbaar maken om patenten te gebruiken. De IEEE hoopt zo tegenwicht te bieden tegen 'patenttrollen', die patenten opkopen en eraan verdienen maar er geen gebruik van maken om producten te maken.