In het vierde kwartaal van 2003 werd er voor 950 miljoen dollar omgezet uit Linux-servers. Dat is een groei van maar liefst 63 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2002, zo blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC.

Opvallend is dat de groei van het aantal verscheepte Linux-systemen met 53 procent minder hard steeg dan de omzet. In de totale servermarkt is het namelijk al jaren zo dat de omzet veel minder hard stijgt. Volgens IDC betekent dit dat Linux voet aan de grond krijgt bij de zwaardere systemen.

De omzet uit Windows-servers steeg met 16 procent tot 3,9 miljard dollar, waarmee Windows ook in dit segment nog altijd een stuk groter is dan Linux. Onder de Linux-verkopers voerde Hewlett-Packard het grootste woord, met een marktaandeel van 27,5 procent, ruim voor de 21,1 procent van IBM.

Over de gehele servermarkt bezien is IBM echter nog wel met afstand marktleider. Het marktaandeel van Big Blue groeide in een jaar van 35,8 procent naar 37,9 procent. Andere grote winnaars waren Dell en Fujitsu/Siemens. Sun is andermaal een zorgenkindje. Toch staat Sun nog wel op de derde plek, tussen HP en Dell.

Collega-marktvorser Gartner kwam eerder deze week al met cijfers over de servermarkt. Deze zijn grofweg hetzelfde als die van IDC. De totale serveromzet in het vierde kwartaal was volgens IDC 13,7 miljard dollar en volgens Gartner 13,4 miljard dollar.